Grāmata "Neaizmirstamā Irāna". 13.3. nodaļa Kerman Bazaar (paklāji, trauki un saldumi)

Pirmkā rt, es gribē ju apmeklē t Vara bazā ru (Bazaar e Mesgari Shomali). No veikaliem atskanē ja ritmiska dā rdoņ a – katrs ā mura sitiens pa vara veidni tuvinā ja jaunas vara pannas dzimš anu. Kermanā , cik redzē ju, ļ oti iecienī tas bija daž ā da izmē ra lā des no lokš ņ u metā la, tā s bija izklā tas ar visā m ejā m.
Turklā t š eit var iegā dā ties Kerman paklā ju un “patte”, galdautu ar rokā m izš ū tu rakstu. Kerman paklā ji ir ļ oti slaveni un augstu vē rtē ti kopā ar Isfahā nas paklā jiem, diemž ē l man nebija laika izpē tī t paklā ju veidoš anas tehnikas smalkumus un atš ķ irī bas, acī mredzot atš ķ irī ba bija tikai zī mē jumos.
Manu uzmanī bu piesaistī ja tirdzniecī bas centrs ar sieriem. No jogurta gatavotā s skā bi sā ļ ā s bumbiņ as sauc par "kashk" un ir ē diena "kashko bademjan", baklaž ā nu putras ar garš vielā m, pamatā.
Blakus atradā s talfa siera gabaliņ i, sagriezti kvadrā tos (citā s provincē s to sauc par “ghareghorut t”), melni kā piķ is un pē c garš as skā bs, to izmanto zupai “pelni” (a - gara).
Kaš ks ir pamats ē dienam “kashko bademdzhan”, baklaž ā nu biezputrai ar garš vielā m. Talfu (citā s provincē s to sauc par “ghare gkhoru t”) izmanto zupas “pelnu” (arsh) pagatavoš anai.
Man ļ oti patika tirdziņ š ar saldumiem un konditorejas izstrā dā jumiem. Dzeltena ž elejveidī ga masa, satriecoš i salda ar safrā na piesitienu, dekorē ta ar rī su mī klas skaidiņ ā m un pistā cijā m, š is ir Sirjana deserts “masghati”. Arī ar datelē m pildī tie cepumi ir nacionā lais saldums: gaiš ais “kolo mpe”, kas gatavots no parastajiem miltiem, un tumš ais “komach” no diedzē tiem miltiem, kam pievienots safrā ns, dabī gais medus un olas.
Slaveni Kerman saldumi ar dateli, kas pildī ta ar veselā m mandelē m un pā rklā ta ar tumš o š okolā di, medus gozinaki (viņ i tos sauc par halvu) no sezama (sezama), pistā ciju eļ ļ a, dateļ u medus un, protams, slavenie dateles no Bam of the “mozafati” ” š ķ irne. Starp saldumiem gulē ja dī vaina izskata "siets", kā izrā dī jā s, tos sauc par "reshte bereshte", tie tiek gatavoti galvenokā rt Jaunajam gadam un fritē ti, kas liek tiem palielinā ties un kļ ū t kraukš ķ ī giem, un tad tos pā rkaisa ar pū dercukuru.
Autors: Kozlovskis Aleksandrs.
Grā mata: "Neaizmirstamā Irā na". 159 dienas ar stopiem.
Avots: http://sanyok-belarus. cilvē kiem. lv/