Несколько месяцев назад начала задумываться о том, где и как провести свои майские праздники. Хотелось чего-то интересного и оригинального. После длительных поисков и размышлений остановилась на такой стране, как Иран. Признаюсь честно, что еще полгода назад я не могла сказать про эту страну ничего интересного и захватывающего. Все мои знания сводились к каким-то школьным воспоминаниям о Персии, новостным заметкам в СМИ и стереотипам. Тем не менее, интерес к неизвестному поборол некий страх и сомнения и я сделала первый шаг – забронировала экскурсионный тур. Мне понравилась программа тура от турфирмы ИТЦ «Экспедиция». На ней и остановился мой выбор. Оставалось только ждать и искать информацию про страну, в которую предстоит ехать.
Не буду расписывать процесс подготовки к поездке, хотя и он не безынтересный. Если сказать буквально в 2х словах, то подготовка сводилась к определению правильного дресскода и изучению базовых обычаев и традиций в этой стране.
Вот наступил долгожданный момент. Самолет приземлился в международном аэропорту Тегерана и нужно было получить визу. Ставится она без проблем в аэропорту, но на это нужно закладывать время. Очереди на получение визы присутствуют, а миграционная служба работает не торопясь. Главное, конечно, это итог – проставление визы в паспорт и выход в город. Но еще не выходя из транзитной зоны аэропорта понимаешь – это другой мир! Это сразу начинает врезаться в сознание, так как ВСЕ женщины с покрытой головой, в том числе и мы, туристки, которые только что летели в самолете. Сами иранки в большинстве случаев носят длинные, бесформенные, черные «покрывала» - чодоры. Это настолько необычно и настолько интересно, что хочется уже в аэропорту достать камеру и снимать, снимать, снимать…
Тем не менее из аэропорта рано или поздно нужно выходить и ехать в отель. Ночной рейс и нужно выспаться перед предстоящим 10 дневным пробегом. Маршрут поездки был интересный: Тегеран – Кум – Кашан – Исфахан – Йезд и Шираз. Практически вся страна с севера на юг. Одни из самых интересных и посещаемых иранских городов. Первый город – Тегеран. Как город существует достаточно давно, а вот как столица – нет. Этим объясняется и то, что в самом городе не так много выдающихся исторических достопримечательностей. Хотя есть Дворец Голестан – потрясающее строение 16 века. Шик и роскошь Персидской Империи, богатство Востока, культура и традиции исламской Азии… Все здесь есть. Конечно же в Тегеране есть и другие достопримечательности, но все же Голестан – это главное место для посещения в столице. Так же поднимались на смотровую площадку телебашни, где с высоты почти 300 метров открывается прекрасный вид на заснеженные горы и на бескрайний мегаполис. Но так как Тегеран был первым городом данного вояжа, то я все время была под впечатлением от окружающих меня людей: женщины в черном, головы покрыты; мужчины только в брюках. На улицах бесконечные базары. Нереальное движение, огромное количество мотоциклов и машин. Огромное количество флагов Ирана. И…. искренние улыбки, интерес иранцев к иностранцам. Это настолько непривычно и настолько забавно, что совершенно незаметно ты становишься достопримечательностью и тебя хотят сфотографировать и с тобой пытаются поговорить. Говорят «СПАСИБО ЗА ТО ЧТО ПРИЕХАЛИ В ИРАН» и так далее и тому подобное.
Следующий посещенный город был Кум. Здесь основная достопримечательность – духовная. Мавзолей Фатимы. Сотни, даже тысячи паломников-мусульман идут к гробнице и просят Фатиму о чем-либо. Признаюсь честно, я такого религиозного экстаза не видела никогда в своей жизни. Но это было все равно очень и очень интересно. Мавзолей разделен на мужскую и женскую части. В нашей, женской, части творилось нечто невообразимое. Но это безумные эмоции и впечатления. Мне еще не доводилось добираться до каких-либо достопримечательностей таким образом.
В Кашан мы прибыли днем. Так как была пятница, а у иранцев это выходной день, то на улицах, парках, садах было огромное количество местных жителей. Тем не менее в места, которые были у нас запланированы, мы попали. Это и Сад Фин, построенный в соответствии с исламским представлением о Рае. Это и традиционные дома купцов, которые дают представление и жизни состоятельных персов до 20 века. После Кашана нас ждал Исфахан.
Скажу без преувеличения – Исфахан это мой самый любимый город, посещенный в Иране. У меня даже осталось некое чувство незавершенности и очень хочется туда вернуться. Город действительно потрясающий. Сначала я скептически отнеслась к словам гида о том, что «Исфахан – это половина мира» и что «Если вы не видели Исфахана, то вы не видели Ирана». Но эти слова приобретают 100% смысл, когда выходишь в город на прогулку. Наш гид Александр не соврал. Город, который утопает в зелени. Город, который имеет нереально красивое оформление фасадов домов в центре. Город, где мечети не похожи ни на одни другие мечети, которые я видела до этого в своей жизни. Центральная площадь Имама с расположенными на ней достопримечательностями. Дворцы, сохранившиеся до наших дней. Мечети, которые были основаны еще в 8 веке. Армянский квартал и мосты через реку. Это лишь небольшая часть того, что можно увидеть в этом прекрасном городе. И опять же люди. Безумно доброжелательные и открытые к иностранцам, хотя последних здесь больше, чем в любом другом городе Ирана. Различные мечети города, названия которых не сразу вспоминаются, имеют потрясающую отделку как снаружи, так и внутри. А их голубые купола и своды, богато украшенные керамикой и мозаикой, навсегда запали мне в душу. Вообще Исфахан очень богат на культурное наследие и все перечислить здесь невозможно.
Но тем не менее нужно двигаться дальше. Впереди нас ждал город Йезд. Это город в пустые, который существует уже не одно тысячелетие. Город, который хранит всю историю в своих узких улочках между глинобитными стенами домов. Так же в Йезде удалось поближе познакомиться с одной из древнейших религий на Земле – с Зороастризмом (огнепоклонники). Вообще город не большой и на его осмотр много времени не нужно. Но он имеет свой колорит, который не встречался до этого, да и после я тоже такого не видела в Иране. Кстати, в Йезде мне удалось попробовать, а в последствии и купить для себя любимой, жидкую халву. Вот это действительно оригинально, национально и безумно вкусно.
Но самые значимые места ждали нас впереди. Значимые не только с точки зрения Ирана как страны, но и мира в целом. Ведь Персидская империя была в свое время такой же могущественной, как и Римская империя. Ну а о количестве сохраненных памятников истории, археологии и архитектуры говорить можно очень и очень долго. В общем, после Йезда мы отправились в провинцию Фарс. Эта местность является родиной Персидской империи и даже своему названию ПЕРСИЯ обязана именно этой местности. Сначала было посещено место, которое более 2500 лет назад было столицей молодой, но уже мощной страны – Персия. Город Пасаргад. Сейчас на этом месте одинокие руины и гробница царя Кира Великого. Тем не менее это место вдохновляет и потрясает. Следующее место нашей поездки был Персополь. Это тоже древняя столица Персии. Масштаб дворцового комплекса потрясает, не смотря на то, что сейчас здесь тоже одни руины. Но эти руины имеют какую-то необъяснимую энергетику. Их хотелось постоянно осматривать, изучать, думать, представлять. Это сложно описать… Это нужно видеть и чувствовать. Буквально в 1-2 км от Персополя есть гробницы в скале. Здесь похоронены цари Персии, в том числе и знаменитый царь Дарий. Под гробницами имеются барельефы, показывающие яркие моменты из жизни персидских царей.
Эти места располагаются в непосредственной близости от города Шираз, который стал нашим последним городом в этом путешествии. Город южный и находится в 100 км от Персидского залива. Но высокая горная система огораживает город от большой воды, поэтому ощущаешь себя как в оазисе посередине пустыни. Стоит выйти из тени или парка, как жаркий воздух просто высушивает кожу. Но это все не мешало нам насладиться по полной этим городом.
Одним из самых потрясающих мест в городе по праву считается Радужная мечеть, или мечеть Насир-оль Мольк. На рассвете лучи солнца проходят сквозь витражи и молитвенный зал наполняется огромным количеством цветных бликов. Это нужно видеть своими глазами, так как картинки, которые я видела до этого в интернете, мне казались обычным монтажом. Так же в Ширазе есть мавзолей Шах Чераг. Его еще называют Зеркальная мечеть. Бесконечные миллионы маленьких зеркал бесконечно отражают свет. Кажется, что ты попала в сказочный лабиринт. Это место одно из самых потрясающих, которые мне довелось видеть в своей жизни.
Конечно же, и в Ширазе, и в Йезде и в любом другом городе есть огромное количество мест, которые мы посетили. Все их и не перечислишь. Конечно же можно еще раз обратиться к программе тура http://e-x. com. ua/tour-v-iran, но лучше увидеть самой или же пересмотреть потрясающие фотографии, сделанные во время поездки. Есть такое же количество мест, которые еще можно и нужно посетить. А так же люди, о которых я не устану говорить. Жители Ирана – это самые приветливые местные жители, которые мне встречались. Они настолько открытые и искренние в своей доброте, что просто невозможно не захотеть снова это все прочувствовать. Так что теперь я и сама совершенно иначе смотрю на Иран. Я рассказываю всем своим друзьям и знакомым про Иран. Я всех теперь направляю в эту страну. Это именно то место, которое будет кардинально отличаться от всего того, что было увидено каждым до этого. И это будет именно то, что останется в воспоминаниях. что на это льно потрясающий. Сначала я скептически отнесся к словам гида о том, что "ах, парках, садах было огромное количест
Pirms daž iem mē neš iem es sā ku domā t par to, kur un kā pavadī t savas maija brī vdienas. Gribē jā s kaut ko interesantu un oriģ inā lu. Pē c ilgiem meklē jumiem un pā rdomā m es apmetos uz tā du valsti kā Irā na. Atzī š os godī gi, ka pirms pusgada neko interesantu un aizraujoš u par š o valsti nevarē ju pateikt. Visas manas zinā š anas bija daž as skolas atmiņ as par Persiju, ziņ as plaš saziņ as lī dzekļ os un stereotipi. Neskatoties uz to, interese par nezinā mo pā rvarē ja daž as bailes un š aubas, un es spē ru pirmo soli - rezervē ju apskates ekskursiju. Man patika tū res programma no tū risma aģ entū ras ITC "Expedition". Par to un pā rtrauca manu izvē li. Atlika tikai gaidī t un meklē t informā ciju par valsti, uz kuru doties.
Neaprakstī š u gatavoš anā s procesu ceļ ojumam, lai gan tas nav neinteresants.
Burtiski izsakoties 2 vā rdos, sagatavoš anā s tika samazinā ta lī dz pareiza ģ ē rbš anā s koda noteikš anai un š ī s valsts pamatparaž u un tradī ciju izpē tei.
Ilgi gaidī tais brī dis ir pienā cis. Lidmaš ī na nolaidā s Teherā nas starptautiskajā lidostā , un tai bija jā saņ em vī za. Lidostā tas tiek uzstā dī ts bez problē mā m, tač u tas prasa laiku. Uz vī zas saņ emš anu veidojas rindas, lē ni strā dā migrā cijas dienests. Galvenais, protams, ir rezultā ts - vī zas ielī mē š ana pasē un iebraukš ana pilsē tā . Tač u jau pirms izkā pš anas no lidostas tranzī ta zonas saproti – tā ir cita pasaule! Tas uzreiz sā k krist apziņ ā , jo VISĀ M sievietē m ir aizsegtas galvas, arī mums, tū ristiem, kas tikko lidojā m lidmaš ī nā . Paš i irā ņ i vairumā gadī jumu valkā garus, bezveidī gus, melnus "plī vurus" – č odorus.
Tas ir tik neparasti un tik interesanti, ka gribas lidostā dabū t kameru un š aut, š aut, š aut...
Tomē r agrā k vai vē lā k jums ir jā atstā j lidosta un jā dodas uz viesnī cu. Nakts lidojums, un pirms gaidā mā.10 dienu skrē jiena jā pagulē . Ceļ ojuma marš ruts bija interesants: Teherā na – Kuma – Kaš aņ a – Isfahā na – Jazd un Š iraza. Gandrī z visa valsts no ziemeļ iem uz dienvidiem. Viena no interesantā kajā m un apmeklē tā kajā m Irā nas pilsē tā m. Pirmā pilsē ta ir Teherā na. Kā pilsē ta tā pastā v jau ilgu laiku, bet kā galvaspilsē ta tā nav. Tas izskaidro faktu, ka paš ā pilsē tā nav tik daudz izcilu vē sturisku apskates vietu. Lai gan ir Golestan pils - satriecoš a 16. gadsimta ē ka. Persijas impē rijas š iks un greznī ba, Austrumu bagā tī ba, islā ma Ā zijas kultū ra un tradī cijas. . . Š eit ir viss. Protams, Teherā nā ir arī citi apskates objekti, bet tomē r Golestā na ir galvenā galvaspilsē tas apskates vieta.
Uzkā pā m arī uz TV torņ a skatu laukumu, kur no gandrī z 300 metru augstuma paveras skaists skats uz sniegotajiem kalniem un bezgalī go metropoli. Bet, tā kā Teherā na bija š ī ceļ ojuma pirmā pilsē ta, uz mani vienmē r radī ja iespaidu no apkā rtē jiem cilvē kiem: sievietes melnā , galvas aizsegtas; vī rieš i tikai biksē s. Ielas ir bezgalī gi tirgi. Nereā la kustī ba, milzī gs skaits motociklu un automaš ī nu. Milzī gs skaits Irā nas karogu. UN…. sirsnī gi smaidi, irā ņ u interese par ā rzemniekiem. Tas ir tik neparasti un tik smieklī gi, ka tu pilnī gi nemanā mi kļ ū sti par orientieri un tevi gribas nobildē t un mē ģ inā t ar tevi parunā t. Viņ i saka: "PALDIES, KA ATNĀ CIES IRĀ NĀ " un tā tā lā k, un tā tā lā k.
Nā kamā apmeklē tā pilsē ta bija Kuma. Š eit galvenā pievilcī ba ir garī ga. Fatimas mauzolejs.
Simtiem, pat tū kstoš iem musulmaņ u svē tceļ nieku dodas pie kapa un kaut ko lū dz Fatimai. Godī gi sakot, tā du reliģ isku ekstā zi savā dzī vē nebiju redzē jis. Bet tik un tā bija ļ oti, ļ oti interesanti. Mauzolejs ir sadalī ts vī rieš u un sievieš u daļ ā s. Mū su, sievieš u, daļ ā notika kaut kas neiedomā jams. Bet tā s ir trakas emocijas un iespaidi. Man nekad nav izdevies š ā dā veidā nokļ ū t nevienā atrakcijā .
Kaš anā ieradā mies pē cpusdienā . Tā kā bija piektdiena un irā ņ iem ir brī va diena, ielā s, parkos, dā rzos bija milzī gs skaits vietē jo iedzī votā ju. Tomē r mē s nokļ uvā m vietā s, kuras bijā m plā nojuš i. Š is ir spuru dā rzs, kas bū vē ts saskaņ ā ar islā ma paradī zes koncepciju. Tā s ir tradicionā lā s tirgotā ju mā jas, kas sniedz priekš statu par turī go persieš u dzī vi lī dz 20. gs. Pē c Kaš aņ as mū s gaidī ja Isfahā na.
Un atkal cilvē ki. Ā rprā tī gi draudzī gs un atvē rts ā rzemniekiem, lai gan pē dē jo š eit ir vairā k nekā jebkurā citā Irā nas pilsē tā . Daž ā dā m pilsē tas moš ejā m, kuru nosaukumus uzreiz neatceras, ir satriecoš a dekorā cija gan ā rpusē , gan iekš pusē . Un to zilie kupoli un velves, bagā tī gi izrotā tas ar keramiku un mozaī kā m, uz visiem laikiem iegrima manā dvē selē . Vispā r Isfahā na ir ļ oti bagā ta ar kultū ras mantojumu un visu te nav iespē jams uzskaitī t.
Tomē r mums ir jā turpina. Mums priekš ā bija Jazdas pilsē ta. Š ī ir pilsē ta tukš umā , kas pastā v jau vairā k nekā vienu tū kstoš gadi. Pilsē ta, kas glabā visu vē sturi savā s š aurajā s ieliņ ā s starp Adobe mā ju sienā m. Arī Jazdā mums izdevā s iepazī t vienu no senā kajā m reliģ ijā m uz Zemes – zoroastrismu (uguns pielū dzē ji). Kopumā pilsē ta nav liela un tā s izpē tei nav vajadzī gs daudz laika.
Bet tam ir savs aromā ts, kas iepriekš nebija redzē ts, un pē c tam es arī to neredzē ju Irā nā . Starp citu, Jazdā man izdevā s izmē ģ inā t un vē lā k nopirkt savai mī ļ otajai, š ķ idro halvu. Š is ir patieš ā m oriģ inā ls, nacionā ls un neprā tī gi garš ī gs.
Bet nozī mī gā kā s vietas mū s gaidī ja priekš ā . Nozī mī gi ne tikai no Irā nas kā valsts, bet arī visas pasaules viedokļ a. Galu galā Persijas impē rija kā dreiz bija tikpat spē cī ga kā Romas impē rija. Nu par saglabā juš os vē stures, arheoloģ ijas un arhitektū ras pieminekļ u skaitu var runā t ļ oti, ļ oti ilgi. Vispā r pē c Jazdas devā mies uz Fars provinci. Š is apgabals ir Persijas impē rijas dzimtene, un pat PERSIJA ir parā dā savu nosaukumu š im konkrē tajam apgabalam. Vispirms tika apmeklē ta vieta, kas pirms vairā k nekā.2500 gadiem bija jaunas, bet jau varenas valsts – Persijas – galvaspilsē ta. Pasargadas pilsē ta.
Tagad š ajā vietā atrodas vientuļ as drupas un karaļ a Kī ra Lielā kaps. Tomē r š ī vieta ir iedvesmojoš a un pā rsteidzoš a. Nā kamā vieta mū su ceļ ojumā bija Persopole. Tā ir arī senā Persijas galvaspilsē ta. Pils kompleksa mē rogs ir pā rsteidzoš s, neskatoties uz to, ka tagad arī š eit ir tikai drupas. Tač u š ī m drupā m piemī t kā da neizskaidrojama enerģ ija. Viņ i gribē ja pastā vī gi pā rbaudī t, pē tī t, domā t, pā rstā vē t. Grū ti aprakstī t. . . Tas ir jā redz un jā sajū t. Burtiski 1-2 km attā lumā no Persopoles klintī atrodas kapenes. Š eit ir apglabā ti Persijas karaļ i, tostarp slavenais karalis Dā rijs. Zem kapenē m atrodas bareljefi, kas parā da spilgtus mirkļ us no Persijas karaļ u dzī ves.
Š ī s vietas atrodas tieš ā Š irazas pilsē tas tuvumā , kas kļ uva par mū su pē dē jo pilsē tu š ajā ceļ ojumā . Pilsē ta atrodas dienvidu daļ ā un atrodas 100 km attā lumā no Persijas lī č a.
Bet augsto kalnu sistē ma norobež o pilsē tu no augsta ū dens, tā pē c jū ties kā oā zē tuksneš a vidū . Ir vē rts atstā t ē nu vai parku, jo karstais gaiss vienkā rš i izž ū st ā du. Tač u tas viss netraucē ja izbaudī t š o pilsē tu pilnī bā .
Viena no satriecoš ā kajā m vietā m pilsē tā tiek uzskatī ta par Varavī ksnes moš eju jeb Nasir-ol Molk moš eju. Rī tausmā saules stari iziet cauri vitrā ž ā m, un lū gš anu zā li piepilda milzī gs daudzums krā sainu akcentu. Tas ir jā redz savā m acī m, jo iepriekš internetā redzē tā s bildes man š ķ ita parasta montā ž a. Arī Š irazā atrodas Š aha Č eraga mauzolejs. To sauc arī par spoguļ a moš eju. Bezgalī gi miljoniem mazu spoguļ u bezgalī gi atstaro gaismu. Š ķ iet, ka jū s atrodaties pasaku labirintā . Š ī vieta ir viena no pā rsteidzoš ā kajā m, ko esmu redzē jis savā dzī vē .
Protams, Š irā zā , Jazdā un jebkurā citā pilsē tā ir ļ oti daudz vietu, kuras mē s apmeklē jā m. Jū s nevarat tos visus uzskaitī t. Protams, vē lreiz varat atsaukties uz ekskursijas programmu http://e-x. com. ua/tour-v-iran, tač u labā k to redzē t paš am vai pā rskatī t pā rsteidzoš os ceļ ojuma laikā uzņ emtos fotoattē lus. Ir tikpat daudz vietu, kuras varat un vajadzē tu apmeklē t. Kā arī cilvē ki, par kuriem nevaru beigt runā t. Irā ņ i ir draudzī gā kie vietē jie, kā dus jebkad esmu satikusi. Viņ i ir tik atvē rti un sirsnī gi savā laipnī bā , ka vienkā rš i nav iespē jams to visu nevē lē ties vē lreiz. Tā pē c tagad es pats skatos uz Irā nu pavisam citā dā k. Es stā stu visiem saviem draugiem un paziņ ā m par Irā nu. Tagad es sū tu visus uz š o valsti. Š ī ir tieš i tā vieta, kas kardinā li atš ķ irsies no visa, ko visi ir redzē juš i iepriekš . Un tas bū s tieš i tas, kas paliks atmiņ ā s.
kas ir pā rsteidzoš s. Sā kumā biju skeptisks par gida vā rdiem, ka "ak, tur bija milzī gs daudzums parku, dā rzu
Apjatkas loms :) http://www.turpravda.ua/bo/105901.html
Apyatka лови:) http://www.turpravda.ua/bo/105901.html
Interesants ceļojums, gaidot stāstu par piedzīvojumiem Peru.
Интересное путешествие, жду рассказа о приключениях в Перу.
Jauks stāsts! Tu tiešām esi talantīgs!
Nice story! You are really have talant!
Čīlē ir Huilo-huilo parks. Domāju, ka pamatiedzīvotāji jau ir nopelnījuši savu bagātību, sagādājot ukraiņiem Putina portretus fotogrāfijām. Viņi domā, ka vajag, tāpēc mīliet kaimiņvalsts prezidentu! Tā ir draudzība! Tā ir brālība!
В Чили есть парк Huilo-huilo. Я думаю аборигены уже заработали по состоянию, предоставляя портреты Путина украинцам для фото. Думают- это ж надо- так любить президента соседней страны! Вот это дружба! Вот это братство!)
Čīlē ir Huilo-huilo parks. Domāju, ka pamatiedzīvotāji jau ir nopelnījuši savu bagātību, sagādājot ukraiņiem Putina portretus fotogrāfijām. Viņi domā, ka vajag, tāpēc mīliet kaimiņvalsts prezidentu! Tā ir draudzība! Tā ir brālība!
В Чили есть парк Huilo-huilo. Я думаю аборигены уже заработали по состоянию, предоставляя портреты Путина украинцам для фото. Думают- это ж надо- так любить президента соседней страны! Вот это дружба! Вот это братство!)