Путешествие в Париж оказалось замечательным! Воспоминания согревают душу и постоянно пополняется список того, что нужно будет еще сделать в Париже во время следующего пребывания там.
Мне всегда казалось важным: впервые побывать в городе мечты именно весной! Но я познакомилась с осенним Парижем.
Впечатления и ощущения от него оказались неожиданно яркими и праздничными, теплыми, легкими, веселыми. Не покидало ощущение «Подарка Судьбы». Это выражалось и в неожиданно почти летней солнечной погоде, и на удивление пунктуальной группе, и в хорошем самочувствии всех несмотря на ночной переезд в автобусе, где не было вообще свободных мест (ехала группа школьников, были каникулы, занято было даже все заднее сиденье). Поселили нас в комфортном сетевом отеле Campanile рядом с конечной станцией метро Bobigny Пабло Пикассо ( 5 линия, 19 округ Парижа). Было в отеле тихо, чисто, тепло, уютно, работал лифт, убирали. У нас в номере был и фен, и электрочайник, не говоря уж про мыло и шампунь, туалетную бумагу и по 2 полотенца, удобная мебель, открывающееся окно, прекрасная ванная комната с современной сантехникой и, собственно, ванной. Ключ в виде магнитной карты мы не сдавали, а носили с собой до выселения. Хорошим был и завтрак в отеле!!!
Большое спасибо всем, кто позаботился о нас.
Город, в который в качестве туриста попадаешь, передвигаясь по земле, воспринимаешь по-иному, чем когда прилетаешь самолетом. Впечатления формируются как бы постепенно по мере приближения к цели. Поэтому выбран был именно автобусный тур, хотя я хорошо понимала, что ехать от Львова до Парижа порядка 2 тысяч км.
Чтобы съездить далеко, но быстро и недорого (чуть более 300 евро за 8-дневный тур), да еще и чтоб на Париж было не менее 3-х дней, просто необходимы 2 ночных переезда. Это оптимально и разумно. Иначе добавляется время поездки и стоимость ночевок. Повторно можно и слетать самолетом на недельку или 10 дней. Побывать впервые в любом городе лучше не в одиночку, а группой и с хорошим опытным сопровождающим. Мне нравится, когда в каждом городе - свой гид, любящий и знающий именно данный город. Не люблю, когда еще в дороге (в автобусе) мне наперед рассказывают о стране или городе, в который прибываем. Я чувствую себя школьницей на уроке истории или географии, где мне чужой учитель принудительно навязывает информацию (из автобуса ведь в пути не выйдешь…) вместо отдыха или комфортного созерцания пейзажей. Думаю, что любители истории могли дома подготовиться к поездке, почитав или взяв с собой материалы. Другое дело – экскурсия с гидом в каждом городе: не хочешь слушать его, просто иди в «хвосте» группы и фотографируй, если не интересно.
Еще. Все турфирмы хотят дать тебе во время поездки как можно больше информации, экскурсий, музеев… Получается, что это совсем не отдых, где ты можешь что-то посмотреть, погулять, расслабиться, делая все в своем темпе, по своему желанию, а ежедневный труд. Подъем и завтрак всегда рано (как на работу), сбор строго по часам, все за тебя спланировано, ты везде торопишься, все время бегом, чтобы побольше всего посмотреть и успеть.
Я иногда задумывалась, почему в другом городе, будучи туристом, я обязана кроме Обзорной экскурсии по городу, посетить множество музеев, даже если это не входит в сферу моих интересов, а комнаты с вещами или картинами на стенках меня не привлекают даже в своей стране и в своем городе. Хочется просто побродить по улицам современного мира, полюбоваться архитектурой и природой, понаблюдать за местными жителями, сходить в их театр, в их магазины, проехать в обычном городском транспорте…
В Киеве я люблю наш Оперный театр, поэтому каждый раз пыталась во время групповой поездки попасть в Оперу (и в Вене, и в Париже, и в Будапеште), но по времени никак не сложилось. Хотя я заранее перед поездкой узнавала репертуар, стоимость билетов, время начала спектакля, адрес, смотрела план зала с местами, но настолько все плотно спланировано турфирмой, чтобы дать как можно больше за отведенное время поездки, что о театре можно лишь мечтать и строить свои планы.
Единственное, что в Париже предлагают, так это «Мулен Руж».
Теперь, собственно, о Париже.
Эйфелеву башню, экскурсию на Монмартр и прогулку на кораблике по Сене лучше планировать на вечер, когда есть подсветка города. Красиво очень!!!
У нас был лучший гид по Парижу! Зовут его Давид. Человек владеет русским языком в совершенстве, очень интересно подает информацию с учетом менталитета и интересов людей постсоветского пространства. Огромная ему благодарность и за подробности про обучение в Сорбонне, и за Латинский квартал, и за особенности парижских машин, и за кроликов в Булонском лесу, и за Версаль с Монмартром.
Мне понравилось пользоваться парижским метро: легко можно понять принцип пересадок, станции друг от друга находятся на расстоянии 300-500 м, названия хорошо читаются, ехать удобно и быстро, бесшумно под землей, светло, ярко и разноцветно.
Хотя, однажды не открылись двери нашего вагона, чтобы выйти на нужной станции. Пришлось проехать до следующей остановки и всем возвращаться на станцию пересадки (ручку двери открывали не мы в тот раз! ). В другой раз - мы попали на бригаду контролеров, которые на выходе из метро проверяли у всех билеты.
Билеты в метро мы покупали по 10 штук (выгоднее по цене), они для всех видов транспорта.
Больше всего понравилась аура, атмосфера, настроение Парижа. Комфорт общий чувствуешь, гуляя по городу и сидя в парке на скамейке, ездя в метро или покупая сувениры…
Даже в Версале «из зала в зал переходя…» благодаря аудиогиду можно было хоть 20 раз самому прослушать заинтересовавшую тебя информацию (набирая на пульте нужную комбинацию цифр) и пропустить то, что тебе не очень интересно.
А Версальский парк красив и величествен даже осенью, когда не работают фонтаны и скульптуры начинают укрывать на зиму… Мы были в самом конце октября, но днем на улице +16 или +17 тепла, солнечно, зелено. Осеннее спокойствие и неповторимая красота!!!
В последний день пребывания в Париже мы решили расслабиться и почувствовать город в другом ритме. Позавтракав, нежились в номере отеля часов до 11, наслаждались отдыхом и свободным днем, при этом отказавшись от экскурсии в Лувр и от поездки в Диснейленд.
Зато мы спокойно совершали покупки в магазинах и бутиках, и теперь носим вещи, купленные в Париже. Купили и смогли привезли французский сыр «Бри» и несколько упаковок сыра «Камамбер», несмотря на специфический запах!!!
Днем посмотрели представление уличных музыкантов, клоунов и циркачей на площади перед Центром им. Жоржа Помпиду, полежав на мостовой, как и другие французы. Мы от них, конечно же, отличались тем, что подстелили себе, прежде, чем лечь на красиво выложенную камешками мостовую. Они же - располагались прямо на камнях и даже не отряхивались вставая и уходя.
Удивительно, что мы так комфортно чувствовали себя среди жителей Парижа. Они очень спокойно относятся к лицам разных национальностей и между собой толерантны и вежливы. Это хорошо ощущается.
Свободный день в Париже – это здорово!!! Не жалко даже, что без Лувра остались…
Три дня для Парижа – это мало!
Но первое свидание, первое знакомство уже состоялось!
И прошло все на одном (восторженном) дыхании!!!
СПАСИБО ВСЕМ, кто причастен к реализации этой моей мечты в таком замечательном исполнении.
Это - туроператор ТАтур, прекрасные водители-профессионалы, сопровождающий нашей группы Алексей. А также руководители-педагоги одной из школ Луганска, которые прекрасно ладили со своей группой детей в этой поездке и поддерживали атмосферу дружелюбия.
Ceļ ojums uz Parī zi bija brī niš ķ ī gs! Atmiņ as silda dvē seli, un nā kamo uzturē š anā s laikā Parī zē darā mo lietu saraksts tiek pastā vī gi papildinā ts.
Man vienmē r š ķ itis svarī gi: pavasarī pirmo reizi apmeklē t sapņ u pilsē tu! Bet es iepazinos ar rudens Parī zi.
Iespaidi un sajū tas no tā izrā dī jā s necerē ti gaiš as un svinī gas, siltas, vieglas, dzī vespriecī gas. “Likteņ a dā vanas” sajū ta nepameta. Tas izpaudā s gan negaidī ti teju vasarī gi saulainajā laikā , gan pā rsteidzoš i punktuā lajā grupā , gan visu paš sajū tā par spī ti naksnī gajam pā rbraucienam autobusā , kur tukš u vietu nemaz nebija (brauca skolnieku grupa , bija brī vdienas, pat viss aizmugurē jais sē deklis bija aizņ emts). Mū s izmitinā ja ē rtā Campanile ķ ē des viesnī cā netā lu no pē dē jā s metro stacijas Bobigny Pablo Picasso (5. lī nija, Parī zes 19. rajons). Viesnī ca bija klusa, tī ra, silta, ē rta, lifts darbojā s, tī rī ja.
Mū su istabā bija fē ns un elektriskā tē jkanna, nemaz nerunā jot par ziepē m un š ampū nu, tualetes papī ru un 2 dvieļ iem katrā , ē rtā m mē belē m, atveramu logu, skaistu vannas istabu ar modernu santehniku un, patiesī bā , vannu. Atslē gu magnē tiskā s kartes veidā nenodevā m, bet nē sā jā m lī dzi lī dz izlikš anai. Arī brokastis viesnī cā bija labas!
Liels paldies visiem, kas par mums rū pē jā s.
Pilsē ta, kurā nokļ ū sti kā tū rists, pā rvietojoties pa sauszemi, tiek uztverta savā dā k nekā ierodoties ar lidmaš ī nu. Iespaidi veidojas it kā pamazā m, tuvojoties mē rķ im. Tā pē c izvē lē jā s tieš i autobusa tū ri, lai gan labi sapratu, ka brauciens no Ļ vovas lī dz Parī zei bija aptuveni 2 tū kstoš i km.
Lai tiktu tā lu, bet ā tri un lē ti (nedaudz vairā k par 300 eiro par 8 dienu tū ri) un pat lai Parī zē bū tu vismaz 3 dienas, vienkā rš i ir nepiecieš ami 2 nakts pā rbraucieni. Tas ir optimā li un saprā tī gi. Pretē jā gadī jumā tiek pievienots brauciena laiks un nakš ņ oš anas izmaksas.
Jū s varat atkal lidot ar lidmaš ī nu nedē ļ u vai 10 dienas. Pirmo reizi jebkuru pilsē tu labā k apmeklē t nevis vienam, bet gan grupā un kopā ar labu pieredzē juš u gidu. Man patī k, ja katrā pilsē tā ir savs gids, kurš mī l un pazī st š o konkrē to pilsē tu. Man nepatī k, kad, atrodoties ceļ ā (autobusā ), viņ i man iepriekš stā sta par valsti vai pilsē tu, kurā mē s ieradā mies. Jū tos kā skolniece vē stures vai ģ eogrā fijas stundā , kur sveš s skolotā js man ar varu uzspiež informā ciju (pa ceļ am no autobusa neizkā psi... ), nevis atpū š as vai omulī gi pā rdomā ainavas. Domā ju, ka vē stures cienī tā ji ceļ ojumam varē tu gatavoties mā jā s, lasot vai ņ emot lī dzi materiā lus. Vē l viena lieta ir ekskursija katrā pilsē tā : ja nevē laties viņ u klausī ties, vienkā rš i dodieties uz grupas “aste” un nofotografē jieties, ja jū s neinteresē.
Kijevā es mī lu mū su Operas namu, tā pē c katru reizi mē ģ inā ju nokļ ū t operā grupas braucienā (gan Vī nē , gan Parī zē , gan Budapeš tā ), tač u tas neizdevā s laikā . Lai gan jau pirms brauciena zinā ju jau iepriekš repertuā ru, biļ eš u izmaksas, izrā des sā kuma laiku, adresi, paskatī jos zā les plā nu ar sē dvietā m, bet viss tik cieš i saplā nots no tū risma aģ entū ras, lai iedotu kā cik vien iespē jams ceļ ojumam atvē lē tajā laikā , lai par teā tri var tikai sapņ ot un veidot savus plā nus .
Vienī gais, ko viņ i piedā vā Parī zē , ir Mulenrū ž a.
Tagad patiesī bā par Parī zi.
Vakarā , kad pilsē ta ir izgaismota, vislabā k ir ieplā not Eifeļ a torni, ekskursiju uz Monmartru un braucienu ar kuģ ī ti pa Sē nu. Ļ oti skaists!!!
Mums bija labā kais ceļ vedis Parī zē ! Viņ u sauc Dā vids. Cilvē ks brī vi pā rvalda krievu valodu, ļ oti interesanti pasniedz informā ciju, ņ emot vē rā postpadomju telpas cilvē ku mentalitā ti un intereses.
Milzī gs paldies viņ am par detaļ ā m par studijā m Sorbonnā un par Latī ņ u kvartā lu, par Parī zes automaš ī nu iezī mē m un par truš iem Bois de Boulogne un par Versaļ u ar Monmartru.
Man patika izmantot Parī zes metro: var viegli saprast pā rsē š anā s principu, stacijas atrodas 300-500 m attā lumā viena no otras, nosaukumi ir viegli salasā mi, ē rti un ā tri braukt, klusi pazemē , gaiš i, spilgti un krā saini.
Lai gan kā du dienu mū su maš ī nai durvis neatvē rā s, lai izkā ptu ī stajā stacijā . Man bija jā brauc uz nā kamo pieturu un visi atgriezā s pā rsē š anā s stacijā (ne jau mē s toreiz atvē rā m durvju rokturi! ). Citā reizē sastapā m inspektoru komandu, kas pie izejas no metro pā rbaudī ja visiem biļ etes.
Nopirkā m metro biļ etes 10 gabalos (cenā izdevī gā k), tā s ir visiem transporta veidiem.
Visvairā k man patika Parī zes aura, atmosfē ra, noskaņ a.
Jū s jū taties vispā rē ju komfortu, staigā jot pa pilsē tu un sē ž ot uz soliņ a parkā , braucot ar metro vai pē rkot suvenī rus ...
Pat Versaļ ā , “ejot no zā les uz zā li... ”, pateicoties audio gidam, varē ja vismaz 20 reizes noklausī ties informā ciju, kas interesē ja (uz tā lvadī bas pults sastā dot vajadzī go ciparu kombinā ciju) un izlaist to, kas bija. ne pā rā k interesē.
Un Versaļ as parks ir skaists un majestā tisks arī rudenī , kad strū klakas nestrā dā un skulptū ras sā k aizsegt ziemai...Bijā m paš ā s oktobra beigā s, bet pa dienu ā rā bija +16 vai +17, saulains, zaļ š . Rudens mierī gs un neatkā rtojams skaistums!!!
Pē dē jā uzturē š anā s dienā Parī zē nolē mā m atpū sties un sajust pilsē tu citā ritmā . Pē c brokastī m gozē jā mies viesnī cas istabiņ ā lī dz pulksten 11, izbaudī jā m atpū tu un brī vu dienu, vienlaikus atsakoties no ekskursijas uz Luvru un brauciena uz Disnejlendu.
Bet mē s mierī gi iepirkā mies veikalos un boutiques, un tagad valkā jam Parī zē pirktā s lietas. Nopirkā m un paspē jā m atvest franč u Brie sieru un vairā kas pakas kamambē ra siera, neskatoties uz specifisko smarž u!!!
Pē cpusdienā laukumā pretī Centram skatī jā mies ielu muzikantu, klaunu un cirka mā kslinieku uzstā š anos. Ž orž s Pompidū , guļ uz bruģ a, tā pat kā citi francū ž i. Protams, mē s no viņ iem atš ķ ī rā mies ar to, ka pirms gulē š anas uz smuki ar oļ iem izklā tā bruģ a izklā jā m sev gultu. Tie atradā s tieš i uz akmeņ iem un, pieceļ oties un izejot, pat nenoputē ja no sevis.
Tas ir pā rsteidzoš i, ka mē s jutā mies tik ē rti starp Parī zes iedzī votā jiem. Viņ i ir ļ oti mierī gi pret daž ā du tautī bu cilvē kiem un ir iecietī gi un pieklā jī gi savā starpā . Tas jū tas labi.
Brī va diena Parī zē ir lieliska!! ! Nav pat ž ē l, ka viņ i palika bez Luvras ...
Trī s dienas Parī zei ir par maz!
Bet pirmais randiņ š , pirmā iepazī š anā s jau notikusi!
Un viss gā ja vienā (sajū smas) elpas vilcienā!!!
PALDIES VISIEM, kas ir iesaistī ti š ī mana sapņ a ī stenoš anā tik brī niš ķ ī gā izpildī jumā.
Tas ir tū roperators TAtur, lieliski profesionā li š oferi, Aleksejs pavada mū su grupu. Kā arī vienas Luganskas skolas vadī tā ji-skolotā ji, kuri š ajā braucienā ļ oti labi sapratā s ar savu bē rnu pulciņ u un uzturē ja draudzī gas atmosfē ras gaisotni.