В июле 2007 решила выбрать для отдыха место, где не был никто из моих знакомых, при этом чтобы было не очень далеко, не слишком дорого, чтобы за границей, но не восточная страна, поскольку ехала одна… Выбор пал на Румынию. Честно говоря, очень весело было перед отъездом вести одинаковые диалоги:
- Куда едешь в отпуск?
- В Румынию.
- А, в гости к графу Дракуле? Ну, передавай привет!
- Да нет, я на море еду….
- А что, в Румынии море есть????
Отвечаю всем: да, в Румынии есть Черное море, причем побережье едва ли не длинее, чем в Болгарии. Другое дело, что это направление не популярно в Украине (в отличие, например, от соседей-белорусов, которых частенько можно встретить на румынских курортах). А я вот решила стать первооткрывателем для соотечественников – съездить, а потом поделиться впечатлениями. Итак, обо всем по порядку.
После беглого анализа предложений киевских турфирм остановила свой выбор на туркомпании "Сан Світ", которая возит туристов в разные страны, в том числе, и в Румынию. Пользуясь возможностью, хочу искренне поблагодарить лично Марина Бордея, который руководит этим направлением в "Сан Світ", за профессионализм и доброжелательное отношение. Было очень приятно, когда мне пошли навстречу, найдя оптимальный вариант проезда (на самом деле, это не так просто – уехать из Киева на черноморское побережье Румынии, поскольку, как я уже говорила, от нас туда практически никто не ездит). Мне организовали проезд поездом до Черновцов, а оттуда – подсадку на автобус, который вез туристов-черновчан в Болгарию. Обратно, соответственно, автобус – поезд, причем на обратном пути у меня была возможность почти целый день прогуляться по Черновцам. Утомительно, но зато дополнительные впечатления. Но об этом позже.
Черноморское побережье Румынии представляет собой цепочку курортов, переходящих один в другой. Между ними курсируют маршрутки, хотя любители пеших прогулок (как я, например) могут пройтись с одного курорта на другой пешком, заходя в магазинчики. Курорты названы именами греческих богов – Сатурн, Венус, Юпитер, Нептун, Олимп. Я жила в Венусе, в гостинице Raluca**, впечатления о которой самые лучшие. Гостиница построена кольцом, в середине которого и снаружи – цветы и хвойные деревья. Ощущение, что живешь в саду.
Номера вполне сносные, мебель достаточно новая, все удобства – душ и санузел, холодильник, телевизор с 1 англоязычным каналом, очень уютный балкон, на ресепшен – бесплатный сейф. Персонал почти весь англоговорящий, очень приветливый, не надоедливый. С балкона видно море. Несомненное достоинство: поблизости нет диско-клубов, что обеспечивает тишину по ночам. Питание (я заказывала только завтраки) однообразное, но в общем съедобно. В гостинице только два, на мой взгляд, недостатка – отсутствие лифта при высоте 5 этажей (хорошо для любителей физических упражнений, но тяжело для маленьких детей, пожилых людей и тех, кто несет тяжелые сумки….); второй недостаток – то, что бассейн работает только с 9 утра до 7 вечера. Без пяти семь служащий вежливо выгоняет из бассейна всех отдыхающих. Лично мне эта политика не совсем понятна: в течение дня у людей есть море, зачем купаться в бассейне? В то же время я, например, рассчитывала делать утреннюю зарядку и плавать перед завтраком, т. е., около 7 утра. Но никакие доводы не принимались.
Большинство других гостиниц в Венусе – явно советских времен. Несмотря на то, что они, видимо, дешевы, я бы не рискнула ехать туда отдыхать. На вид – как совдеповские пансионаты. Raluca** выгодно от них отличалась. Кроме нее, были гостиницы более высокого класса, и, соответственно, дороже. Самые презентабельные гостиницы – на курорте Юпитер. Лучший пляж – на Нептуне, куда от Венуса ехать около 15 минут на маршрутке. На всех курортах очень много зелени, воздух чистый. При этом пляжи друг от друга отличаются: в Венусе, например, вода и песок чистые, но из воды поднимались струйки сероводорода. Купаться в такой воде, наверное, очень полезно, но больше одного раза я без противогаза не выдержала В Юпитере запаха нет, но зато многолюдно и почти все пространство около воды занято шезлонгами и зонтиками (естественно, платными). Больше всего мне понравился пляж между Нептуном и Олимпом – очень чистая вода, широкая полоса песка и шезлонги выставляются не все сразу, а по мере их заказа. Море в основном мелкое, зато вода хорошо прогревается. Вообще, несмотря на все опасения, большой жары в течение всех 15-ти дней моего отдыха в Румынии не было, вечером даже приходилось утепляться. Климат все же отличается.
Румынская кухня разочаровала: почти везде подают жирное, сильно приправленное мясо и калорийные гарниры типа мамалыги (кукурузная каша), макарон и картофельного пюре. Возможно, для мужчины это в самый раз, но для меня, рассчитывавшей похудеть, такое меню категорически не подходило. Овощные салаты были довольно дороги, а заказать что-то вроде креветок или мидий я так и не решилась, опасаясь получить за большие деньги замороженный продукт. Вообще, у румын весьма популярны салаты на основе отваренных макарон, которые заправляют каким-то соусом (блюда, сильно отличающиеся от "салатов" в нашем понимании). Из морепродуктов ела жареную хамсу (мелкая морская рыбешка, которую почти не нужно чистить). Зато фрукты в Румынии дешевые: отменные персики по 2,5-3,5 лея, черешня, яблоки, сливы примерно в ту же цену, арбузы и дыни – в общем, поела всего этого вдоволь. Также везде продают изумительную выпечку: пончики, пирожки, круассаны и т.п. Если видите вывеску Autoservice – это не автосервис, а ресторан самообслуживания (типа наших "Двух гусей" или "Пузатой хаты"). Очевидное преимущество таких заведений – Вы можете видеть блюда, которые Вам предлагают и сделать приемлемый заказ, обойдя языковой барьер (потому что далеко не во всех обычных заведениях общепита есть меню хотя бы на английском, не говоря уж о русском языке).
О деньгах и ценах. На курортах всюду есть обменные пункты, работающие с 10 утра до 9 вечера. Курс при мне был: 1 USD=2,27 лея, 1 Euro=2,90 лея. В некоторых обменниках Вас могут попросить предъявить паспорт. Если кто привык все цены пересчитывать на гривны, множьте все на 2,5 (например, 10 лей – это примерно 25 гривен), удобно для тех, кто пытается сравнить цены у нас и "у них".
Некоторые цены на курортах Румынии:
Хлеб (у них он только белый) – 1-2 лея
Упаковка йогурта 375 мл – 3 лея
Плитка шоколада – 2,5-4 лея (шоколад у них весьма неплох)
Порция мороженого – 1,5-3 лея (еще лучше, чем шоколад!)
Порция жареной хамсы, 100 гр – 2,5 лея
Большой салат из свежих сезонных овощей с сыром и кусочками курицы – 8 лей
Бутылка воды 0,5 л – 2 лея
Бутылка воды 5 л – 5 лей (делайте выводы!)
Пачка сигарет – 4-6 лей
Купальник – от 25 до 90 лей
Пара обуви – от 40 до 200 лей (качество супер!)
Молодежная одежда (топики, блузки, юбки, шорты, футболки, платья и т.п.) – от 10 лей (безумно жалела, что не приехала с пустым чемоданом! Вещи отличного качества и по стилю очень выгодно отличаются от заполонившего наши рынки дорогого и безвкусного турецкого барахла).
Проезд в маршрутке вдоль всех курортов – 2 лея
Проезд автобусом до Констанцы (ближайший крупный город) – 6,5 лей
Подарки и сувениры: их много на всех курортах, есть типичные для любого побережья магнитики, открытки, фигурки и т.п. с морской тематикой. Понравилось: разноцветные глиняные чашки с веселыми "мультяшными" рисунками (купила 4 штуки), яркая оригинальная бижутерия, серебряные украшения, сумки, изделия из дерева и лозы.
Отдельно хочется сказать несколько слов о Констанце. Неожиданно приветливый город размером примерно как крупный районный центр в Украине. Отлично налаженный транспорт (только наземный), широкие улицы без пробок, много зелени. Была в дельфинарии: за билетом пришлось выстоять 2-х часовую очередь, а потом оказалось, что представление начнется еще через 3 часа (я их использовала для прогулки по городу). Однако впечатление от нехитрых в общем-то трюков, исполняемых в бассейне дельфином и парочкой морских котиков – Джона и Лорри – незабываемое. Может, это оттого, что я обожаю животных. Выходила из дельфинария, чувствуя себя восторженным ребенком.
В другой день решила посетить музей-аквариум. Экспозиция небольших размеров, но весьма красивая; завораживает огромный бассейн с морскими хищниками, которые, кажется, смотрят тебе прямо в глаза… А сам Aquarium расположен на красивейшей, залитой солнцем набережной, над которой рассекают воздух белоснежные чайки…
Еще в Констанце есть несколько музеев и картинных галерей (к сожалению, не успела туда попасть), памятник Овидию на одноименной площади, множество парков, скверов и просто красивых старинных зданий. В целом город производит приятнейшее впечатление.
Подводя итог, могу сказать: пляжный отдых в Румынии понравится:
а) родителям с детьми (по причине полной безопасности как пляжей, так и местности); правда, дорога может оказаться тяжеловатой
б) людям, которые любят уединение (я из их числа). Мне понравилось ощущение: лежишь на пляже, вокруг тебя полно народу, но их общение тебя не «достает», поскольку абсолютно непонятная румынская речь воспринимается как нейтральный звуковой фон, типа журчания ручейка. У меня отдых получился таким, как я хотела – удалось выспаться, похудеть, загореть, прочитать 3 книги и связать кофточку
Не рекомендую ехать в Румынию тем, кто привык к высокому уровню комфорта, а также людям, желающих «потусоваться» - им будет скучно.
2007. gada jū lijā nolē mu izvē lē ties vietu, kur neviena mana paziņ a nav, lai nebū tu pā rā k tā lu, nebū tu pā rā k dā rgi doties uz ā rzemē m, bet ne uz austrumu zemi, jo ceļ oju viens...Izvē le krita uz Rumā niju. Godī gi sakot, bija ļ oti jautri piedalī ties vienā dos dialogos pirms aizbraukš anas:
"Kur jū s dodaties atvaļ inā jumā? "
- Uz Rumā niju.
— Vai jū s ciemojaties pie grā fa Drakulas? Nu, pasveicini!
- Nē , es eju uz jū ru...
- Ko, Rumā nijā ir jū ra ?? ? ?
Es visiem atbildu: jā , Rumā nijā ir Melnā jū ra, un piekraste ir gandrī z garā ka nekā Bulgā rijā . Cita lieta, ka Ukrainā š is virziens nav populā rs (atš ķ irī bā , piemē ram, no kaimiņ iem baltkrieviem, kurus biež i var sastapt Rumā nijas kū rortos). Bet es nolē mu kļ ū t par pionieri saviem tautieš iem - iet un tad dalī ties savos iespaidos. Tā tad par visu kā rtī bā.
Pē c pavirš as Kijevas tū risma aģ entū ru piedā vā jumu analī zes viņ a izvē lē jā s ceļ ojumu kompā niju "Sun World", kas pā rvadā tū ristus uz daž ā dā m valstī m, tostarp Rumā niju. Vē los izmantot iespē ju, lai sirsnī gi pateikties Marinai Bordea, kas vada š o nodaļ u Sun World, par viņ as profesionalitā ti un laipno attieksmi. Bija ļ oti jauki, kad viņ i brauca ar mani satikties, lai atrastu labā ko ceļ oš anas veidu (patiesī bā tas nemaz nav tik vienkā rš i - aizbraukt no Kijevas uz Rumā nijas Melnā s jū ras piekrasti, jo, kā jau teicu, no mums gandrī z neviens nebrauc tur). Man tika dota brauciens ar vilcienu uz Č erņ ivci, un no turienes - iekā pš ana autobusā , kas veda tū ristus no Č erņ ivci uz Bulgā riju. Atpakaļ , attiecī gi, autobuss ir vilciens, un atceļ ā man bija iespē ja gandrī z visu dienu staigā t pa Chernivtsi. Nogurdinoš i, bet papildu iespaidi. Bet vairā k par to vē lā k.
Rumā nijas Melnā s jū ras piekraste ir kū rortu ķ ē de, kas saplū st viens ar otru. Starp tiem kursē mikroautobusi, lai gan pā rgā jieni (kā es, piemē ram) var staigā t no viena kū rorta uz otru, dodoties uz veikaliem. Kū rorti nosaukti grieķ u dievu vā rdā – Saturns, Venera, Jupiters, Neptū ns, Olimps. Dzī voju Venē rā , Raluca ** viesnī cā , par kuru ir vislabā kie iespaidi. Viesnī ca veidota no riņ ķ a, kura vidū un ā rpusē - puķ es un skuju koki. Sajū ta dzī vot dā rzā.
Istabas diezgan panesamas, mē beles pilnī gi jaunas, visas ē rtī bas - duš a un vannasistaba, ledusskapis, TV ar 1 angļ u kanā lu, ļ oti mā jī gs balkons, recepcijā - bezmaksas seifs. Personā ls gandrī z viss runā angliski, ļ oti draudzī gs, nav kaitinoš s. Skats uz jū ru no balkona. Neapš aubā ma priekš rocī ba: tuvumā nav diskotē ku, kas nodroš ina klusumu naktī.
Ē diens (pasū tī ju tikai brokastis) vienmuļ š , bet kopumā ē dams. Viesnī cai ir tikai divi, manuprā t, mī nusi - lifta trū kums 5 stā vu augstumā (labi vingroš anas entuziastiem, bet grū ti maziem bē rniem, veciem cilvē kiem un tiem, kas nes smagas somas... ); otrs trū kums ir tas, ka baseins ir atvē rts tikai no 9:00 lī dz 19:00. Piecos astoņ os darbiniece pieklā jī gi izdzen no baseina visus atpū tniekus. Es personī gi ne visai saprotu š o politiku: dienā cilvē kiem ir jū ra, kā pē c peldē ties baseinā ? Tajā paš ā laikā , piemē ram, es paredzē ju vingrot no rī ta un peldē ties pirms brokastī m, ti, ap pulksten 7 no rī ta. Bet nekā di argumenti netika pieņ emti.
Lielā kā daļ a citu viesnī cu Venē rā nepā rprotami ir padomju laika. Neskatoties uz to, ka tie, iespē jams, ir lē ti, es neuzdroš inā š os doties uz turieni atpū sties. Izskatā s pē c padomju pansionā tiem. Raluca ** labvē lī gi atš ķ ī rā s no viņ iem.
Papildus tam bija augstā kas klases viesnī cas un attiecī gi dā rgā kas. Visprezentē jamā kā s viesnī cas atrodas Jupitera kū rortā . Labā kā pludmale atrodas Neptū nā , kas atrodas aptuveni 15 minū š u autobusa brauciena attā lumā no Venē ras. Visos kū rortos ir daudz zaļ umu, tī rs gaiss. Tajā paš ā laikā pludmales atš ķ iras viena no otras: piemē ram, Venē rā ū dens un smiltis ir tī ri, bet no ū dens pacē lā s sē rū deņ raž a straumes. Peldē š anā s š ā dā ū denī droš i vien ļ oti noder, bet ne reizi vien neiztika bez gā zmaskas Jupiterā nav ne smakas, bet ir pā rpildī ts un gandrī z visu vietu pie ū dens aizņ em sauļ oš anā s krē sli un lietussargi (protams , samaksā ts). Visvairā k man patika pludmale starp Neptū nu un Olimpu - ļ oti tī rs ū dens, plata smilš u josla un sauļ oš anā s krē sli nav izstā dī ti uzreiz, bet gan kā pasū tī ti. Jū ra pā rsvarā sekla, bet ū dens labi sasilst.
Kopumā , neskatoties uz visā m bailē m, visas 15 atvaļ inā juma dienas Rumā nijā nekā ds lielais karstums nebija, vakarā pat nā cā s sildī ties. Klimats joprojā m ir atš ķ irī gs.
Rumā nijas virtuve rada vilš anos: gandrī z visur tiek pasniegti trekna, ļ oti aromatizē ta gaļ a un augstas kaloriju piedevas, piemē ram, mamaliga (kukurū zas putra), makaroni un kartupeļ u biezeni. Varbū t tieš i vī rietim tā ir piemē rota, bet man, kura cerē ju notievē t, tā da ē dienkarte galī gi nebija piemē rota. Dā rzeņ u salā ti bija diezgan dā rgi, un es neuzdroš inā jos pasū tī t kaut ko lī dzī gu garnelē m vai mī dijā m, baidoties par lielu naudu dabū t saldē tu produktu. Vispā r rumā ņ i ir ļ oti populā ri salā ti, kuru pamatā ir vā rī ti makaroni, kurus garš o ar kaut kā du mē rci (ē dieni ļ oti atš ķ iras no "salā tiem" mū su izpratnē ). No jū ras veltē m viņ a ē da ceptus anš ovus (mazas jū ras zivis, kuras gandrī z nav jā tī ra). Bet augļ i Rumā nijā ir lē ti: lieliski persiki ar 2.5-3.
5 lei, ķ irš i, ā boli, plū mes apmē ram par tā du paš u cenu, arbū zi un melones - vispā r š o visu apē du pietiekami. Visur tiek pā rdoti arī apbrī nojami konditorejas izstrā dā jumi: virtuļ i, pī rā gi, kruasā ni u. c. Ja redzat zī mi Autoservice, tas nav autoserviss, bet gan paš apkalpoš anā s restorā ns (piemē ram, mū su "Divas zosis" vai "Vē dera mā ja"). Acī mredzama š ā du iestā ž u priekš rocī ba ir tā , ka var apskatī t sev piedā vā tos ē dienus un veikt pieņ emamu pasū tī jumu, apejot valodas barjeru (jo ne visā s parastajā s ē dinā š anas iestā dē s ir ē dienkarte vismaz angļ u valodā , par krievu valodu nemaz nerunā jot).
Par naudu un cenā m. Kū rortos visur ir valū tas maiņ as punkti, kas atvē rti no pulksten 10 lī dz 21. Likme man bija: 1 USD = 2.27 lei, 1 eiro = 2.90 lei. Daž i apmainī tā ji var lū gt uzrā dī t pasi. Ja kā ds ir pieradis visas cenas pā rvē rst grivnā s, reizinā t visu ar 2.5 (piemē ram, 10 lei ir aptuveni 25 grivnas), tas ir ē rti tiem, kas cenš as salī dzinā t cenas ar mums un "viņ iem".
Daž as cenas Rumā nijas kū rortos:
Maize (viņ iem ir tikai balta) - 1-2 lei
Jogurta iepakojums 375 ml - 3 lei
Š okolā des tā felī te - 2.5-4 lei (š okolā de viņ iem ir ļ oti laba)
Saldē juma porcija - 1.5-3 lei (pat labā k nekā š okolā de! )
Porcija ceptu anš ovu, 100 g - 2.5 lei
Lieli svaigu sezonas dā rzeņ u salā ti ar sieru un vistas gabaliņ iem - 8 lei
0.5 litru ū dens pudele - 2 lei
5 litru ū dens pudele - 5 lei (izdari secinā jumus! )
Cigareš u paciņ a - 4-6 lei
Peldkostī ms - no 25 lī dz 90 lei
Apavu pā ris - no 40 lī dz 200 lei (kvalitā te super! )
Jaunieš u apģ ē rbs (topi, blū zes, svā rki, š orti, T-krekli, kleitas utt. ) - no 10 lei (ā rprā tī gi ž ē l, ka neierados ar tukš u koferi! Izcilas kvalitā tes un stila lietas ļ oti atš ķ iras no dā rgajā m un pā rpludinā ja mū su tirgus dā rgu un bezgaumī gu turku krā mu).
Brauciens ar mikroautobusu pa visiem kū rortiem - 2 lei
Brauciens ar autobusu uz Konstantu (tuvā kā lielā kā pilsē ta) - 6.5 lei
Dā vanas un suvenī ri: to ir daudz visos kū rortos, ir jebkuram krastam raksturī gi magnē ti, pastkartes, figū riņ as utt. ar jū ras tē mu. Patika: daudzkrā sainas mā la krū zes ar jautriem "multeņ u" zī mē jumiem (nopirku 4 gab. ), koš as oriģ inā las rotaslietas, sudraba rotaslietas, somas, koka un vī nogulā ju izstrā dā jumi.
Es gribē tu teikt daž us vā rdus par Konstantu. Negaidī ti draudzī ga pilsē ta apmē ram liela Ukrainas rajona centra lielumā . Labi izveidots transports (tikai zeme), platas ielas bez sastrē gumiem, daudz apstā dī jumu. Biju delfinā rijā : bija jā gaida 2h rinda pē c biļ etes, un tad izrā dī jā s, ka izrā de sā ksies pē c 3 stundā m (tā s izmantoju pastaigai pa pilsē tu). Tomē r iespaids par vienkā rš ajiem trikiem, ko baseinā paveicis delfī ns un pā ris roņ i – Dž ons un Lorijs – ir neaizmirstams. Varbū t tā pē c, ka dievinu dzī vniekus.
Viņ a iznā ca no delfinā rija, jutoties kā entuziasma pilns bē rns.
Nā kamajā dienā nolē mu apmeklē t muzeju-akvā riju. Ekspozī cija neliela, bet ļ oti skaista; aizrauj milzī gu baseinu ar jū ras plē sē jiem, kas it kā skatā s tieš i acī s...Un pats akvā rijs atrodas skaistā , saules pielietā promenā dē , pā r kuru gaisu griež baltā s kaijas...
Konstancā ir arī vairā ki muzeji un mā kslas galerijas (diemž ē l man nebija laika tur nokļ ū t), Ovidija piemineklis tā da paš a nosaukuma laukumā , daudzi parki, skvē ri un vienkā rš i skaistas vecas ē kas. Kopumā pilsē ta atstā j patī kamu iespaidu.
Rezumē jot, varu teikt: pludmales brī vdienas Rumā nijā patiks:
a) vecā ki ar bē rniem (gan pludmales, gan reljefa pilnī gas droš ī bas dē ļ ); tomē r ceļ š var bū t grū ts
b) cilvē ki, kas mī l vientulī bu (es esmu viens no viņ iem).
Man patika sajū ta: tu guļ i pludmalē , pilns ar cilvē kiem sev apkā rt, bet viņ u komunikā cija tevi "nepieņ em", jo pilnī gi nesaprotama rumā ņ u runa tiek uztverta kā neitrā ls skaņ as fons, piemē ram, straumes murminā š ana. Mans atvaļ inā jums izvē rtā s tā , kā gribē ju - paspē ju izgulē ties, notievē t, nosauļ oties, izlasī t 3 grā matas un piesiet blū zi
Neiesaku doties uz Rumā niju tiem, kas pieraduš i pie augsta komforta lī meņ a, kā arī cilvē kiem, kuri vē las "pač akarē ties" – bū s garlaicī gi.
kādi bija laikapstākļi?
а какая была погода?
oktavia2, laiks bija lielisks! Naktī 18 grādi, dienā - 24-28, viegls vējiņš, neviena mākoņa - pasaka)) Jūrā ir 18 grādi - daudzi cilvēki jau peld. Laikam jau tāpēc, ka ir līcis – ātrāk sasilst.
oktavia2, погода была отличная! Ночью градусов 18, днем - 24-28, легкий бриз, ни единого облачка - сказка)) Море градусов 18 - очень многие уже купаются. Наверное, за счет того, что там бухта - прогревается быстрее.