Отель понравился.
Номера - бунгало 2 этажа, 2 подъезда, итого 8 номеров в домике. Территория вся озеленена, настоящий райский сад, с ручейками. Это создает ощущение романтики и малолюдностии.
Персонал - вежливый, только на рецепшн чувствуется некоторая настороженость (подтвердившаяся в том, что люди с рецепшн не разрешили вынести отельный зонт на экскурсию в единственный дождливый день).
Еда (завтраки) - ничего особенного. Есть можно, но выбор не очень богатый, далеко до Египта. Впрочем нас это не напрягало. Ужин и обед не пробовали.
Бассейн обычный, но с острыми углами между детским и взрослым отделами. Заливы-приливы очень сильные. Океан с волнами с пляжа отеля вы не увидите, скорее лягушатник - зато там не страшно купаться с детьми. Туроператор дал, в числе прочего, карту отливов. Каждый день время максимума сдвигается на 1 час, т. е. 25 часовый цикл.
Уборка ежедневно. Полотенца в лебедей не складывают даже с чаевыми, но все меняют, чистят.
Для любителей тусоваться прямо в отеле - не подойдет. Для романтичного отдыха, хонимунов - самое то.
Очень важно - напротив отеля есть магазин MiniMart- В НЕМ ЕСТЬ FREE WIFI!!! Не быстрый, но зато халява. Перед сном приходили туда с ноутбуком, покупали пиво (можно и не покупать ничего), и сидели в окружении местных гиков : ) Можно и не переходить к магазину, на территории отеля есть небольшой участок, где вайфай пробивает - но связь совсем плохая. В самом отеле вайфай стоит 5 баксов в час, не брали.
Сим-карту предоставил туроператор по прибытии, на счете лежит 5к рупий (15 рублей), это не так мало - хватает на десяток смс в Россию! Звонить в Россию нужно через определенный код, туроператор даст бумажку, тогда разговоры дешевле. Карты пополнения продают на каждом углу с наценкой 10%, если постараться - можно найти по цене номинала. Туристам обычно пытаются продать максимальный номинал - 50 или 100к рупий (150.300 руб), а вообще еще есть карты по 5к, 10к, 20 (или 25).
Про отель собственно все.
Раскажу немного про шопинг, т. к. про это мало пишут.
Есть автобус в магазин Хардис - постоянно закупали там фрукты, пиво, соки. Сувениры там тоже можно брать, цены средние. Одежда есть, но совсем ширпотребная.
Еще в отель заходит автобус в Бали Колекшн. Для любителей магазинов типа Европейского или Меги там понравится по ассортименту одежды магазин SOGO. Много качественной и недорогой (по российским меркам) одежды, большинство марок у нас малоизвестно. Те что известны - стоят раза в 1.5 дешевле чем у нас. А ассортимент намного интереснее. Например, укороченые (! ) ласты Speedo за 1200 руб (в России таких никто не видел, даже в типа "фирменном" speedo в европейском), полноразмерные примерно за такие же деньги, тонкая футболка Пума - 750-800 руб (в России от 1700 стоят), обувь converse от 1800 руб. Гавайки, которых в России ну нигде нету. По женской одежде - такая же ситуация, много ярких летних вещей. Плюс, много магазинчиков около SOGO, там есть как откровенное барахло и подделки типа D&G, так и отличные марки. Особенно много одежды для серферов - Volcom, RipCurl, SurferGirl (очень стильно и позитивно! ), DC, Quicksilver. На территории Бали Колекшн есть еще большой магазин CocoMarket - там есть качественный одёжный отдел, местное производство, ассортимент не самый широкий, зато цены невысокие при высоком качестве. (НЕ путайте с большим магазином барахла местного производства примерно в таком же здании! ) В этом же коко маркет - сувениры. Смело берите их там - на них уже есть ценник, торговаться не надо, нет ощущения что тебя разводят. Ассортимент сувениров - тот же что и в многочисленных лавках для туристов, в т. ч. с якобы полностью ручной работой. Даже сандал есть. Другие магазины не исследовали, нам для небольшого набора купальников-одежды и подарков - хватило кокомаркет и сого.
Ресторанчики. В районе бали колекшн - вкусно и самые дорогие цены. Точнее, цены обычные, но напитки чуть дороже среднего. Плюс навешивают 21% за налоги и обслуживание, есть подозрение что это добавляют только русским. Так что не вариант. Если пойти от отеля как выйдешь - вправо, можно дойти до множества кафешек. Можно этот же путь проделать на такси. А там, в низкий сезон, наперебой зазывают. Очень часто предлагают скидку до 20%. А если не предлагают - можно сторговаться на неё, давите на зазывалу тем, что вы в другом месте с 20% дискаунт кушаете. Но цены опять-таки могут оказаться выше - где-то регулярно добавляют 15-21%, где-то напитки чуть дороже среднего. В итоге, мы перепробовали несколько кафешек, но больше всего нам понравилась Dewi Shri напротив отеля Пенинсула - там нам дали 20% скидку и не добавляли никаких % сверху (мы их платили им добровольно - в виде чаевых, но это была уже наша инициатива), при этом напитки стоили дешевле среднего (фреш - 18к рупий (примерно 60 руб), пиноколада - 35к рупий (100 руб), самый дорогой коктейль текила санрайз - 58к рупий (180 руб)) и еда была очень вкусная. Мы им почти ежедневно звонили по телефону, они приезжали за нами в отель, после трапезы - отвозили обратно. Единственное, там никто не говорит по-русски, инглиш оунли. А в остальном - рекомендуем, тем более они сразу после нового года собирались делать ремонт. Будете - передавайте привет от русских ханимун из Бали Тропикс : )
Рестораны в экскрсионных местах (вулканы, храмы, парк птиц, и т. д. ) - нигде не понравились, питание на тройку, напитки не очень, цены как у кафешек бали колекшн.
Обязательно побывайте в Джимбаране на берегу - там целый ряд кафешек, специализирующихся на свежих морепродуктах. Встретьте закат в какой-либо кафешке. Цены высокие (по сравнению с нашей Dewi Shri со скидкой и без налогов), но красиво! Солнце отлично смотрится, а еще рядом - аэропорт, самолеты красиво взлетают. За линией кафе, ближе к аэропорту, есть seafood market - можно купить все свежести и приготовить прямо там, совсем бюджетно получается. Но мы не стали пробовать.
Про экскурсии. На Бали много что можно посмотреть. Мы не стали ездить с туроператором, а познакомились с местным таксистом (точнее он с нами), и через пару дней договорились что он будет нас катать несколько дней, сторговались на очень хорошей цене. Скажем так, вы можете, просто хорошо пообщавшись по-английски с таксистами, договориться за 45$ в день, есть даже такие, которые знают русский. Нам удалось, за счет покупки нескольких дней катания сразу и дара убеждения, договориться еще дешевле: ) Правда, за это нас регулярно завозили в магазины для туристов, но никто не обижался когда мы там ничего не покупали, а просто посмотреть на работы из жемчуга и дерева - действительно интересно. Билеты везде в тур. местах стоят копейки, самое дорогое - местные танцы (8$), катание на слонах (15 минут - 40$), парк птиц (25$), в зоопарк не заходили. Отдельно упомяну самый крупный храм - Пура Бесаких. Вот там спокойные и вежливые в-общем то балийцы - не похожи на себя, кидаются как арабы в Египте с требованиями воспользоваться их услугами гида. Их там намного больше, чем туристов - поэтому и достают, не дадут спокойно смотреть. Остальные места (храмы, обезьяни леса, рисовые террасы, парк GWK, ботанический сад) - понравились, никто не лез. Точнее, в парке GWK лезли туристы из Джакарты - просили сфотаться с ними : )
Желающие могут покататься на скутере. Справа от отеля есть car rental, там можно договориться чтобы пригнали скутер. Мы сглупили, сняли скутер вдалеке - почти у бали колекшн, тоже в кар рентал. Зато сдали прямо в отеле - позвонили, мужчина приехал к нам и забрал, даже не проверил комплектацию и бензин. Цена 5$ считается нормальной, но это если найдете и сторгуетесь. Мы брали на 1 день - 8$, торговаться не пытались т. к. чисто для тест-драйва. Движение левосторонее, тяжело привыкать, лично мы решили не напрягаться и ездить на машине с водителем. Такси до Куты - 80к рупий (250 руб), до бали колекшн - 15к (50 руб).
Для тусовщиков - в Куте есть район Легиан, там много клубов. Судя по отзывам, самый убойный - Баунти. Мы, к сожалению, в эту поездку в клуб так и не выбрались.
Отдельно - про туроператора, название которого не имеет значения, ибо проблема общая для всех. Девушка-представитель утверждала, что направо из отеля кафешки - дорогие, там где вас бесплатно возят - дорогие, а вот налево по дорожке вдоль пляжа - отлично и недорого, рестораны у бали колекшн - тоже отлично и недорого, 20% сверху платить надо всегда и везде. В общем, все оказалось абсолютно наоборот - в ее местах все дороже среднего, да еще и с налогами, а в других местах, в которые "нельзя" - недорого, не везде берут 20% (либо берут меньше 10-15%), еще и многие кафешки подвезут бесплатно. Работа у представителей туроператора такая - направлять потоки туристов в "правильные" места. Имейте в виду.
Про "сезон дождей". На юге Бали дождь был 1 раз за 12 дней. Облачно, но очень светло, даже темные очки носили. На севере острова - дожди шли чаще, но тоже не каждый день. Сильные и обычно незатяжные.
Вот "вкратце" все, надеюсь наш опыт кому-нибудь пригодится : )
Patika viesnī ca.
Istabas - bungalo 2 stā vi, 2 ieejas, kopā mā jā.8 istabas. Teritorija visa labiekā rtota, ī sts Ē denes dā rzs, ar strautiem. Tas rada romantikas un retuma sajū tu.
Personā ls ir pieklā jī gs, tikai reģ istratū rā jū tama piesardzī ba (to apstiprina fakts, ka viesnī cas lietussargu vienī gajā lietainajā dienā neļ ā va izņ emt ekskursijā ).
Ē diens (brokastis) - nekas ī paš s. Ē st var, bet izvē le nav ī paš i bagā ta, tā lu no Ē ģ iptes. Tomē r tas mū s netraucē ja. Neizmē ģ inā ju ne vakariņ as, ne pusdienas.
Baseins ir parasts, bet ar asiem stū riem starp bē rnu un pieauguš o sekciju. Paisumi ir ļ oti spē cī gi. No viesnī cas pludmales jū s neredzē siet okeā nu ar viļ ņ iem, drī zā k bradā još o baseinu, tač u peldē ties ar bē rniem nav bail. Tū risma operators cita starpā iedeva bē guma karti. Katru dienu maksimā lais laiks mainā s par 1 stundu, t. i. , 25 stundu cikls.
Tī rī š ana katru dienu.
Dvieļ us pat ar galu nesaliek gulbjos, bet viss tiek mainī ts, iztī rī ts.
Tiem, kam patī k tusē t tieš i viesnī cā - nav piemē rots. Romantiskai atpū tai medusmē neš i ir piemē roti.
Ļ oti svarī gi - pretī viesnī cai atrodas MiniMart veikals - TĀ IR BEZMAKSAS WIFI!! ! Nav ā tri, bet bezmaksas. Pirms gulē tieš anas viņ i tur atnā ca ar portatī vo datoru, nopirka alu (nekas nav jā pē rk), un pasē dē ja vietē jo geiku ielenkumā : ) Uz veikalu nav jā iet, tur ir neliela platī ba viesnī cas teritorija, kur Wi-Fi lauž as cauri - bet savienojums ir ļ oti slikts. Paš ā viesnī cā Wi-Fi maksā.5 buki stundā , neņ ē ma.
SIM karti ierodoties izsniedza tū risma operators, kontā ir 5k rū pijas (15 rubļ i), tas nav nemaz tik maz - pietiek ar duci SMS uz Krieviju! Jā zvana uz Krieviju pa noteiktu kodu, tū roperators iedos papī rī ti, tad sarunā t sanā k lē tā k. Papildinā š anas kartes tiek pā rdotas uz katra stū ra ar 10% uzcenojumu, ja pamē ģ inā si, var atrast par nominā lvē rtī bu.
Parasti tū ristiem cenš as pā rdot maksimā lo nominā lvē rtī bu - 50 vai 100 tū kstoš us rū piju (15.300 rubļ u), bet kopumā joprojā m ir kartes par 5k, 10k, 20 (vai 25).
Viss par viesnī cu.
Nedaudz pastā stī š u par iepirkš anos, jo par to maz rakstī ts.
Uz veikalu Hardis brauc autobuss - tur nemitī gi pirka augļ us, alu, sulas. Turpat var aizvest arī suvenī rus, cenas vidē jas. Drē bes ir, bet diezgan plaš a patē riņ a preces.
Pie viesnī cas pienā k arī autobuss uz Bali Collection. Tā du veikalu kā European vai Mega cienī tā jiem SOGO veikalam patiks tur esoš ais apģ ē rbu sortiments. Ir daudz kvalitatī vu un lē tu (pē c Krievijas standartiem) apģ ē rbu, lielā kā daļ a zī molu š eit ir maz zinā mi. Tie, kas zinā mi - maksā.1, 5x lē tā k nekā mū sē jie. Un sortiments ir daudz interesantā ks. Piemē ram, saī sinā tas (! ) Speedo spuras par 1200 rubļ iem (tā das spuras Krievijā neviens nav redzē jis, pat "firmas" spido tipa Eiropā ), pilna izmē ra par apmē ram tā du paš u naudu, plā ns Puma T-krekls. - 750-800 rubļ i (Krievijā no 1700 stenda), converse kurpes no 1800 rubļ iem.
havajieš i, kuru Krievijā nekur nav. Sievieš u apģ ē rbam - tā da pati situā cija, daudz koš u vasarī gu lietu. Turklā t netā lu no SOGO ir daudz veikalu, ir gan tieš as nevē lamas preces, gan viltojumi, piemē ram, D&G, kā arī lieliski zī moli. Ī paš i daudz apģ ē rbu sē rfotā jiem - Volcom, RipCurl, SurferGirl (ļ oti stilī gi un pozitī vi! ), DC, Quicksilver. Bali Collection teritorijā ir arī liels CocoMarket veikals - ir kvalitatī va apģ ē rbu nodaļ a, vietē jā raž oš ana, sortiments nav tas plaš ā kais, bet cenas zemas ar augstu kvalitā ti. (NEJAukt ar lielu vietē jo atkritumu veikalu apmē ram tajā paš ā ē kā! ) Tajā paš ā kokosa tirgū - suvenī ri. Droš i vediet uz turieni - viņ iem jau ir cenu zī me, nav nepiecieš ams kaulē ties, nav sajū ta, ka jū s tiekat audzē ti. Suvenī ru sortiments ir tā ds pats kā daudzos tū ristu veikaliņ os, arī tajos, kuros it kā ir pilnī bā roku darbs. Ir pat sandales.
Citus veikalus neizpē tī jā m, nelielam peldkostī mu komplektam, drē bē m un dā vanā m pietika ar cocomarket un sogo.
Restorā ni. Bali savā kš anas zonā - garš ī gi un dā rgā kā s cenas. Precī zā k, cenas ir normā las, bet dzē rieni nedaudz dā rgā ki par vidē jo. Plus par nodokļ iem un pakalpojumiem iekasē.21%, ir aizdomas, ka to pieliek tikai krieviem. Tā tad nav variants. Ja dodaties no viesnī cas, izejot pa labi, varat staigā t lī dz daudzā m kafejnī cā m. To paš u var izdarī t ar taksometru. Un tur, klusajā sezonā , sacenš as zvanī t. Viņ i biež i piedā vā atlaides lī dz 20%. Un, ja viņ i to nepiedā vā , varat par to kaulē ties, izdarī t spiedienu uz mizu, ē dot citā vietā ar 20% atlaidi. Bet atkal cenas var bū t augstā kas - kaut kur tā s regulā ri pievieno 15-21%, kaut kur dzē rieni ir nedaudz dā rgā ki par vidē jo.
Rezultā tā izmē ģ inā jā m vairā kas kafejnī cas, bet visvairā k mums patika Dewi Shri iepretim viesnī cai Peninsula - iedeva 20% atlaidi un nekā dus% virsū nelika (maksā jā m viņ iem brī vprā tī gi - dzeramnaudas veidā , bet tā jau bija mū su iniciatī va), tajā paš ā laikā dzē rieni bija lē tā ki par vidē jo (svaigi - 18k rū pijas (ap 60 rubļ i), pinokolada - 35k rū pijas (100 rubļ i), dā rgā kais tekilas saullē kta kokteilis - 58k rū pijas (180 rubļ i) )) un ē diens bija ļ oti garš ī gs. Gandrī z katru dienu zvanī jā m viņ iem pa telefonu, viņ i ieradā s pē c mums viesnī cā , pē c ē š anas mū s veda atpakaļ . Vienī gais, ka tur neviens nerunā krieviski, angliski Ownley. Un pā rē jais - mē s iesakā m, jo ī paš i tā pē c, ka viņ i gatavojā s veikt remontu tū lī t pē c jaunā gada. Ja vē laties - pasveiciniet krievu medusmē neš us no Bali Tropics : )
Restorā ni apskates vietā s (vulkā ni, tempļ i, putnu parks u. c. ) - nekur nepatika, ē diens trijiem, dzē rieni ne pā rā k labi, cenas kā Bali Collection kafejnī cā s.
Noteikti apmeklē jiet Jimbaran piekrastē – tur ir vairā kas kafejnī cas, kas specializē jas svaigu jū ras velš u gatavoš anā . Satiec saulrietu jebkurā kafejnī cā . Cenas ir augstas (salī dzinot ar mū su Dewi Shri ar atlaidi un bez nodokļ iem), bet skaistas! Saule izskatā s lieliski, un lidosta ir netā lu, lidmaš ī nas smuki paceļ as. Aiz kafejnī cu rindas, tuvā k lidostai, atrodas jū ras velš u tirdziņ š - tur var nopirkt visu svaigumu un gatavot ē st, izrā dā s diezgan budž eta. Bet mē s nemē ģ inā jā m.
Par ekskursijā m. Bali ir daudz ko redzē t. Mē s nebraucā m ar tū roperatoru, bet satikā m vietē jo taksistu (pareizā k sakot, viņ š ir pie mums), un pē c pā ris dienā m vienojā mies, ka viņ š brauks ar mums vairā kas dienas, nokaulē jā mies par ļ oti labu cenu. Teiksim, var, vienkā rš i labi sarunā joties angliski ar taksistiem, vienoties par 45$ dienā , ir pat tā di, kas prot krievu valodu.
Mums izdevā s, pē rkot uzreiz vairā kas slē poš anas dienas un pierunā š anas dā vanu, vienoties vē l lē tā k : ) Tiesa, par to mū s regulā ri veda uz tū ristu veikaliem, bet neviens neapvainojā s, ka tur neko nenopirkā m, bet paskatieties uz darbu pē rlē m un koki ir patieš ā m interesanti. Biļ etes visur tū rē . vietas maksā santī mu, dā rgā kā s - vietē jā s dejas (8 USD), izjā des ar ziloņ iem (15 minū tes - 40 USD), putnu parks (25 USD), uz zoodā rzu netika. Atseviš ķ i pieminē š u lielā ko templi - Pura Besakih. Š eit mierī gi un pieklā jī gi, vispā r balieš i nav tā di kā viņ i paš i, steidzas kā arā bi Ē ģ iptē ar prasī bā m izmantot viņ u gida pakalpojumus. Viņ u tur ir daudz vairā k nekā tū ristu - tā pē c arī dabū , neļ aus mierā skatī ties. Pā rē jā s vietas (tempļ i, pē rtiķ u mež i, rī su terases, GWK parks, botā niskais dā rzs) - patika, neviens kā pa. Precī zā k, tū risti no Dž akartas uzkā pa GWK parkā - palū dza ar viņ iem nobildē ties : )
Tie, kas vē las, var braukt ar skrejriteni
. Pa labi no viesnī cas atrodas automaš ī nu noma, kur var vienoties par skrejriteņ a atneš anu. Bijā m stulbi, tā lumā noī rē jā m motorolleri - gandrī z Bali kolekcija, arī auto nomā . Bet viņ i to nodeva tieš i viesnī cā - piezvanī ja, vī rietis pienā ca pie mums un aizveda, viņ š pat nepā rbaudī ja aprī kojumu un benzī nu. Cena 5 USD tiek uzskatī ta par normā lu, bet tas ir tad, ja atrodat un kaulē jat. Paņ ē mā m uz 1 dienu - 8$, kaulē ties necentā mies, jo tas bija tikai testa braucienam. Kustī ba ir kreiļ a, grū ti pierast, mē s personī gi nolē mā m nesasprindzinā ties un braukt ar maš ī nu ar š oferi. Taksometrs uz Kutu - 80k rū pijas (250 rubļ i), uz Bali savā kš anu - 15k (50 rubļ i).
Ballī š u cilvē kiem - Kutā ir Legian rajons, ir daudz klubu. Spriež ot pē c atsauksmē m, visnā vē još ā kā ir Bounty. Diemž ē l š ajā braucienā lī dz klubam netikā m.
Atseviš ķ i - par tū roperatoru, kura vā rdam nav nozī mes, jo problē ma ir kopī ga visiem.
Reprezentatī vā meitene apgalvoja, ka kafejnī cas pa labi no viesnī cas ir dā rgas, kur ved bez maksas - dā rgi, bet pa kreisi pa taku gar pludmali - lieliski un lē ti, restorā ni pie Bali Collection arī ir lieliski un lē ti, jū s vienmē r jā maksā.20% virsū un visur. Vispā r viss izrā dī jā s absolū ti otrā di - savā s vietā s viss ir dā rgā ks par vidē jo un pat ar nodokļ iem, un citviet kur "nevar" - lē ti, ne visur ņ em 20% (vai ņ em mazā k par 10-15%), vairā k un daudzas kafejnī cas dos jums braucienu bez maksas. Tū roperatora pā rstā vju darbs ir novirzī t tū ristu plū smu uz "pareizajā m" vietā m. Paturi prā tā.
Par lietus sezonu. Bali dienvidos 12 dienu laikā lija 1 reizi. Mā koņ ains, bet ļ oti gaiš s, pat tumš as brilles bija nē sā tas. Salas ziemeļ os - lija biež ā k, bet arī ne katru dienu. Spē cī gs un parasti nav ilgstoš s.
Tas arī viss ī sumā , ceru, ka mū su pieredze kā dam noderē s : )