В Египте мы частые гости, но решили впервые поехать в Марса-Алам
Выбирали между Хилтоном (сервис, заповедник) и Брайкой (зелёная территория и отличный пляж). В итоге пляж победил и выбрали Брайку.
Так как отзывы читали, обзоры на ютубе смотрели, были готовы к тому, что сервис будет не на высоте.
Поэтому и шоком номера не стали. Более того, ожидали худшего, но все было не так уже плохо.
Из минусов номеров - "контрастный душ" - вода меняла во время приёма душа температуру от холодной до горячей. Напор тоже постоянно менялся. На 2 и 3 день пропала горячая вообще, сообщили на рецепцию - поздно вечером пришли 2 сантехника с тэнами в руках и сообщили, что на бойлере полетел нагреватель. Я так понимаю, что хотели "вознаграждения" (иначе зачем было данное посещение). Я вообще не уверен, что это была поломка, а не бойлер они отключили по своей инициативе. Так как перед этим был случай аналогичный с сейфом. Он был изначально закрыт и мы пару дней этим не парились. На третий день пришёл наладчик сейфов, хотя мы никому ничего не сообщали о проблемах с ним. Мне кажется такие египетские мелкие хитрости : )
Мебель в номерах уставшая, дверные косяки разбитые (замок закрывался, если дверью хлопнуть сильно), балконные двери при ветре "постукивали", Кондер старый шумный, но работал хорошо.
Питание.
Самое слабое место в отеле. При этом мы совершенно не гурманы, но выбрать хоть что-то вкусное было архисложно. Любим говядину, но здесь после пары первых дней мы от неё отказались - она всегда была сухой и жёсткой. То же касается всяких котлеток на гриле, люлей, рыбы. Спасала как-то курица, но и она частенько была пересушенной, особенно если делалась на гриле. То есть, разнообразие питания было среднестатистическим египетским, просто невкусно приготовлено. Хотя были непонятные "проблески" пару первых и пару последних дней. Мы это для себя объяснили, что менялась бригада поваров, хотя может это и не так.
Одним словом, это худшее наше питание в Египте за долгие годы.
Спасали фрукты и сладости - с этим в отеле все в порядке.
Пляж.
Как отмечали многие - это главный козырь отеля. Почти все время нашего пребывания в Брайке был ветер, но это совершенно не влияло на купание - в бухте вода всегда была спокойной. Кораллы и рыбы в Марсе более внушительные и величественные, чем на остальных курортах. Все более дикое и естественное. Одним словом в этом аспекте однозначный зачёт.
Что касается черепах, то в нашей бухте их не видел, хотя другие отдыхающие говорили, что иногда встречали. А вот то, что в бухту заплывал дельфин и мы с ним плавали совершенно свободно - факт достоверный. Вообще этот дельфин плавал целый день (мы его первый раз увидели около 9 утра и плавали с ним около 20 минут, потом плавали с ним ближе к обеду знакомые говорили, что он был до самого вечера). Одним словом этот дельфин сделал нам (и не только нам) день. Впечатления зашкаливали. Не сфоткался с ним только ленивый : )
Экскурсии.
Мы брали у гидов, так как принимающий гид был местный (Selfi tour) и цены у него не очень сильно отличались от "интернетовских". Но сама организация экскурсий была не на высоте. Уже позже узнали, что аналогичные экскурсии есть в дайвинг-центре, но там они набирают группу только из своего отеля и гарантировали безопасность. Мы с ними не ездили, но если бы знали, то лучше бы отдали предпочтение им (тем более там и немного дешевле).
Хотя на самих экскурсиях видели и дельфинов и черепах и даже морскую корову, хотя нас честно предупреждали, вероятность ее увидеть 1% из 100. Но нам повезло.
Территория.
В бухте 2 отеля:
Brayka Bay Reef Resort (сокращённо Brayka Bay)
Royal Brayka Beach Resort (сокращённо Brayka Beach)
Иногда их путают, перекручивают названия (я видел названия Brayka Reef, Royal Brayka Bay, Brayka Front) и для меня оставалось вопросом сколько этих отелей там всего, что запутывало при выборе.
Инфраструктура у отелей общая за исключением ресторанов ну и номеров
Интернет
У отеля есть Wi-Fi, он только на рецепции и качество у него не очень. Хотели взять карточки в аэропорту, но единственная стойка Etisalat была закрыта, а других операторов я там не видел. Был какой-то мутный на выходе из аэропорта, я даже название его не запомнил. Кто-то из туристов даже хотел там взять карточку (за неимением альтернатив), но у них не оказалось сдачи с 50 долларов.
Но это и к лучшему, так как в конце концов взяли карточки с утра на встрече с гидами. Это был Orange, самый доступный тариф 9.5 гиг за 15 долларов. Сразу же карты при гиде были активированы, только после этого гид взял деньги. Интернет-связь была отличная и на территории и везде где были на экскурсиях, после 9 дней даже осталось у меня 2 гига, а у жены вообще 4. При этом разговаривали по вайберу (в т. ч. между собой, если были не вместе), синхронизировали фотки и видео с облачными хранилищами, одним словом не ограничивали себя. Поэтому если едете с Селфи-туром, то не спешите покупать карточку в аэропорту - у гидов это и дешевле и надёжнее. Были тарифы у гида и "пожирнее", если кому нужно, но нам и этих хватило с головой.
Аэропорт Марса-Алам.
Почему пишу о нем, так как нигде инфы не нашёл. После последнего посещения Шарма, когда нас в аэропорту трусили и мурыжили на нескольких "кордонах", особенно на выезде, для меня этот вопрос был важен, так как вообще портило впечатление об отдыхе конкретно. Здесь все было цивилизованно. Да, небольшие очереди были, но "беспредела" творимого в Шарме не было. Ну и плюс факт, что рейсов очень мало (соответственно и народу), не способствовал толкучке. Сам аэропорт с кондиционерами, всем мест хватало, поэтому огромный плюс курорту Марса-Алам в этом вопросе.
Ну и ещё отсутствие россиян как в аэропорту так и в отелях - из росии, к счастью, в Марса Алам еще не летают, а единичные "залётные" туристы через Хургаду погоды не делали, вели себя тихо и никак себя не проявляли : )
Esam biež i viesi Ē ģ iptē , bet uz Marsa Alamu nolē mā m doties pirmo reizi
Izvē lē jā mies starp Hiltonu (serviss, rezervā ts) un Braiku (zaļ ā zona un lieliska pludmale). Rezultā tā uzvarē ja pludmale un tika izvē lē ta Braika.
Tā kā mē s lasī jā m atsauksmes, skatī jā mies atsauksmes youtube, bijā m gatavi tam, ka pakalpojums nebū s lī dzvē rtī gs.
Tā pē c skaitļ i nebija š oks. Turklā t viņ i gaidī ja sliktā ko, tač u viss nebija tik slikti.
No istabu mī nusiem - "kontrastduš a" - duš as laikā mainī jā s ū dens, temperatū ra no auksta uz karstu. Spiediens arī turpinā ja mainī ties. 2. un 3. dien karstais pazuda pavisam, ziņ oja reģ istratū rā - vē lu vakarā atnā ca 2 santehniķ i ar sildelementiem rokā s un ziņ oja, ka sildī tā js uzlidojis uz katla. Kā es saprotu, viņ i gribē ja "atlī dzī bu" (citā di, kā pē c bija š ī vizī te). Es nemaz neesmu pā rliecinā ts, ka tas bija sabrukums, un viņ i pē c savas iniciatī vas izslē dza katlu. Tā kā pirms tam bija lī dzī gs gadī jums ar seifu.
Sā kotnē ji tas bija slē gts, un mē s ar to nemazgā jā mies pā ris dienas. Treš ajā dienā ieradā s seifu remontē tā js, lai gan mē s nevienam neko neziņ ojā m par problē mā m ar viņ u. Man liekas tā di ē ģ iptiski mazi triki : )
Mē beles istabā s noguruš as, durvju aplodas salauztas (slē dzene cieta, ja durvis stipri aizcirta), balkona durvis vē jā "piesita", Conder bija vecs skaļ š , bet darbojā s labi.
Uzturs.
Vā jā kais punkts viesnī cā . Tajā paš ā laikā mē s neesam nekā di gardē ž i, tač u bija ā rkā rtī gi grū ti izvē lē ties vismaz kaut ko garš ī gu. Mē s mī lam liellopu gaļ u, bet š eit pē c pirmajā m pā ris dienā m mē s no tā s atteicā mies - tā vienmē r bija sausa un izturī ga. Tas pats attiecas uz jebkuriem grilē tiem kotletē m, lilijā m, zivī m. Vistas gaļ a kaut kā izglā bā s, bet biež i vien bija pā rkaltē ta, it ī paš i, ja to darī ja uz grila. Tas ir, ē dienu daž ā dī ba bija vidē ji ē ģ iptieš u, tikai bezgarš ī gi pagatavoti. Kaut gan bija nesaprotami "uzmetumi" pirmajā s pā ris dienā s un pē dē jā s pā ris dienā s.
Mē s paš i sev to skaidrojā m, ka pavā ru komanda mainā s, lai gan tas tā var nebū t.
Vā rdu sakot, š is ir mū su sliktā kais ē diens Ē ģ iptē daudzus gadus.
Izglā bti augļ i un saldumi – viesnī cā viss ir kā rtī bā.
Pludmale.
Kā atzī mē ja daudzi – tas ir viesnī cas trumpis. Gandrī z visu mū su uzturē š anā s laiku Braikā bija vē jš , bet tas peldē š anu nemaz neietekmē ja - ū dens lī cī vienmē r bija mierī gs. Koraļ ļ i un zivis Marsā ir iespaidī gā ki un majestā tiskā ki nekā citos kū rortos. Viss ir mež onī gā ks un dabiskā ks. Vā rdu sakot, š ajā aspektā nepā rprotama nobī de.
Kas attiecas uz bruņ urupuč iem, tad es viņ us mū su lī cī neredzē ju, lai gan citi atpū tnieki stā stī ja, ka reizē m tos satikuš i. Bet tas, ka delfī ns iepeldē ja lī cī un mē s ar viņ u peldē jā m pilnī gi brī vi, ir ticams fakts.
Vispā r tas delfī ns peldē jā s visas dienas garumā (pirmo reizi redzē jā m ap 9 no rī ta un peldē jā m ar viņ u kā das 20 minū tes, tad ar viņ u peldē jā m tuvā k vakariņ ā m, draugi teica, ka viņ š bija lī dz vakaram). Vā rdu sakot, š is delfī ns mū s (un ne tikai) padarī ja par dienu. Iespaidi pieauga debesī s. Tikai slinkais ar viņ u nenobildē jā s : )
Ekskursijas.
Ņ ē mā m no gidiem, jo saimnieks gids bija vietē jais (Selfi tū re) un viņ a cenas ī paš i neatš ķ ī rā s no "interneta". Tač u ekskursiju organizē š ana nebija lī dzvē rtī ga. Vē lā k uzzinā jā m, ka nirš anas centrā ir lī dzī gas ekskursijas, bet tur viņ i komplektē grupu tikai no savas viesnī cas un garantē droš ī bu. Mē s ar viņ iem nebraucā m, bet, ja zinā tu, labā k dosim priekš roku viņ iem (jo ī paš i tā pē c, ka tur tie ir nedaudz lē tā ki).
Lai gan ekskursijā s redzē jā m delfī nus un bruņ urupuč us un pat jū ras govi, lai gan godī gi tikā m brī dinā ti, varbū tī ba to ieraudzī t ir 1% no 100. Bet mums paveicā s.
Teritorija.
Lī cī ir 2 viesnī cas:
Brayka Bay Reef Resort (saī sinā ti Brayka Bay)
Royal Brayka Beach Resort (saī sinā ti Brayka Beach)
Reizē m tā s ir sajauktas, nosaukumi sagrozī ti (redzē ju Brayka Reef, Royal Brayka Bay, Brayka Front nosaukumus) un man bija jautā jums, cik š o viesnī cu ir kopā , kas mulsina izvē loties.
Viesnī cu infrastruktū ra ir kopī ga, izņ emot restorā nus un numurus
Internets
Viesnī cā ir Wi-Fi, tas ir tikai reģ istratū rā un tā kvalitā te nav ī paš i laba. Lidostā gribē ja paņ emt kartes, bet vienī gais Etisalat lete bija ciet, un citus operatorus tur neredzē ju. Pie izejas no lidostas bija kaut kā ds dubļ ains, es pat neatcerē jos tā nosaukumu. Daž i no tū ristiem pat gribē ja tur paņ emt karti (alternatī vu trū kuma dē ļ ), tač u viņ iem nebija naudas no 50 dolā riem.
Bet tas ir uz labu, jo galu galā viņ i kartī tes paņ ē ma no rī ta, tiekoties ar gidiem. Tas bija Orange, vispieejamā kais 9.5 gig par 15 $. Uzreiz tika aktivizē tas kartes ar gidu, tikai pē c tam gids paņ ē ma naudu.
Interneta pieslē gums bija lielisks gan teritorijā , gan visur, kur bijā m ekskursijā s, pē c 9 dienā m man palika pat 2 koncerti, un sievai vispā r 4. , sinhronizē tas fotogrā fijas un video ar mā koņ krā tuvi, neierobež ojā s vienā vā rdu. Tā pē c, ja ceļ ojat ar Selfie Tour, tad nesteidzieties iegā dā ties karti lidostā – ar gidiem tas ir gan lē tā k, gan uzticamā k. Bija tarifi no gida un "resnā ki", ja kā dam vajag, bet ar š iem mums pietika.
Marsa Alam lidosta.
Kā pē c es rakstu par viņ u, jo es nekur neatradu informā ciju. Pē c pē dē jā s Š armas apmeklē juma, kad lidostā bijā m gļ ē vi un uzdū rā mies uz vairā kiem "kordoniem", ī paš i uz ceļ a, š is jautā jums man bija svarī gs, jo kopumā iespaidu par pā rē jiem ī paš i sabojā ja. Š eit viss bija civilizē ts. Jā , bija nelielas rindas, bet Š armā nebija nekā du "nelikumī bu".
Nu plus tas, ka reisu ir ļ oti maz (respektī vi, cilvē ki) neveicinā ja krā mu tirgu. Pati lidosta ir aprī kota ar gaisa kondicionē tā ju, sē dvietu pietika visiem, tā pē c Marsa Alam kū rorts ir milzī gs pluss š ajā jautā jumā.
Nu un arī krievu prombū tne gan lidostā , gan viesnī cā s - no Krievijas, par laimi, uz Marsa Alamu joprojā m nelido, un vientuļ i "klaiņ ojoš ie" tū risti cauri Hurgadai netaisī ja laikapstā kļ us, uzvedā s klusi un nelika. parā dī t sevi visā di : )